D66-raadslid Amela Halilović en VVD-duoraadslid Maaike van Vliet in de studio van Sleutelstad. (Foto: IJsbrand Terpstra).

VVD Leiden: "Start snel met bouw zwembad en kijk later of ijsbaan daar misschien nog bij kan"

Een jaar na het besluit om een combibad en ijshal te bouwen langs de Vliet in Leiden staat de gemeente nog steeds met lege handen. Er meldde zich geen enkele aannemer die de sportcombinatie wil bouwen, onder meer door de verplichting tot jarenlang onderhoud van de ijshal en een te krap budget voor de (klimaatneutrale) wensen van de gemeente. Aanstaande donderdag spreekt de gemeenteraad over deze impasse, waaraan de wethouder een einde wil maken door onder meer flexibiliteit toe te voegen in het project en meer (financieel) risico bij de gemeente te leggen.

Afgelopen zomer werd de aanbesteding van het project voortijdig stopgezet toen bleek dat er geen enkele aannemer op zou inschrijven. “Het is ook best een moeilijk project”, zegt VVD-duoraadslid Maaike van Vliet in Politiek071, onder meer met het oog op de wens om voorzieningen volledig klimaatneutraal te maken. “Daarover zeggen wij: ga nu terug naar de basis en start eerst eens met dat zwembad. Uiteindelijk is het zwembad een gemeentelijke voorziening voor de Leidenaren en de ijshal voor de hele regio.” Door de twee projecten van elkaar los te koppelen wil de VVD in ieder geval snel en zonder veel risico op vertraging nieuw zwemwater kunnen opleveren.


Presentator IJsbrand Terpstra in gesprek met D66-raadslid Amela Halilović en VVD-duoraadslid Maaike van Vliet

“We zijn wel teleurgesteld dat er toch vertraging is opgelopen”, reageert D66-raadslid Amela Halilović. “Maar laten we niet vergeten dat het college van burgemeester en wethouders wel heeft doorgepakt met experts en onderzoeken. Daaruit blijkt dat er nog wel belangstelling is bij marktpartijen en er alsnog een nieuwe aanbesteding kan worden gedaan.” Net als verantwoordelijk wethouder en partijgenoot Paul Dirkse (Sport) vindt Halilović dat het voorbarig is om nu al over opsplitsing binnen het project te spreken. “We weten nog niet of het voordeliger of onvoordeliger is om dat los te koppelen, er is nog geen aanbestedingsresultaat, dat komt nog.”

Keuzes maken
Daar wil de VVD echter niet op wachten. “We willen de zekerheid dat dat zwembad er komt. Een aanbestedingsprocedure brengt veel onzekerheid en vertraging met zich mee”, zegt Van Vliet, die het voorstel om de voorziening als één combinatie in de markt te zetten daarom niet ziet zitten. “Laten we eerst voor dat zwembad gaan en later kijken of de ijsbaan daar misschien nog bij kan komen. Soms moet je kiezen. Dat is heel vervelend, maar dat kan dan niet anders.”

In het voorstel van wethouder Dirkse blijven de eerder uitgesproken ambities, zoals een all-electric sportcomplex, overigens overeind. Het aantrekkelijk maken voor aannemers gebeurt vooral op het gebied van de planning (flexibeler) en financieel risico (meer bij de gemeente en minder bij de aannemer). “Ik denk dat we die verantwoordelijkheid als gemeente moeten oppakken als het anders betekent dat de voorzieningen er niet komen”, ondersteunt Halilović het voorstel. Daarin staat overigens ook dat later alsnog besloten kan worden om het project in meer fases te ontwikkelen.

Risico en extra kosten
Als de gemeenteraad donderdag akkoord gaat met het voortzetten van de aanbestedingsprocedure dan wordt naar verwachting aankomende zomer bekend of de gewijzigde koers nu wel een aannemer oplevert. Dan zal ook blijken hoeveel (extra) geld het project zal kosten. Donderdag wordt de gemeenteraad wel alvast gevraagd om akkoord te gaan met een ‘flexibel budget’. Halilović: “Wij willen heel graag dat deze voorziening er komt. Of dat koste wat het koste moet is nu nog wat lastig te zeggen, we weten gewoon nog niet hoe de aanbesteding loopt.”

De gemeenteraad zal vanwege de gevoeligheid van de aanbesteding achter gesloten deuren over de risico’s en kosten praten. Maar als de aanbesteding achter de rug is wil wethouder Dirkse een definitief kostenplaatje aan de gemeenteraad voorleggen, waarover Van Vliet alvast met een waarschuwing komt. “Toen we vorig jaar met het voorstel voor nieuwbouw aan de Vliet hebben ingestemd, hebben we al gezegd: dit is het maximale budget wat we eraan uit willen geven. Als we over extra geld komen te spreken dan ga ik de wethouder wel aan zijn toezegging op dat gebied houden.”

Leiden Politiek Sport combibad


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×