Docent klassieke talen Jaap Toorenaar. (Foto: Corine Havinga)

Zaterdag reünie oud-leerlingen 700-jarig Stedelijk Gymnasium

Het jubilerende Stedelijk Gymnasium in Leiden houdt zaterdag 16 september een reünie voor alle oud-leerlingen en docenten ter ere van het 700-jarige bestaan van de school. Docent klassieke talen Jaap Toorenaar vertelt bij Nieuws071 over de reünie: “De oudste docent die langskomt is 94 jaar.”

De school pakt groots uit voor de bijzondere mijlpaal: “Voor de leerlingen en docenten worden door het jaar heen allemaal leuke activiteiten georganiseerd zoals lasergamen, bowlen, een citytrip en een openluchtfestival. En zaterdag dus de reünie voor oud-leerlingen.”

Of het gymnasium echt 700 jaar bestaat is overigens nog maar de vraag. Toorenaar : “De eerste bron waar het gymnasium in voorkomt komt uit 1324, maar de oprichting zou ook eerder geweest kunnen zijn. Maar omdat we zeker weten dat de school toen al bestond houden we 1324 aan als oprichtingsjaar.” Bekende oud-leerlingen te over. Zo zijn cabaretier Jochem Myjer en dj Armin van Buuren naar het Stedelijk gegaan. Maar ook Rembrandt van Rijn kreeg er les. “Ik denk niet dat Armin van Buuren komt, maar stiekem hoop ik wel op Jochem Myjer”, kijkt Toorenaar uit naar de reünie.

Een bijzonder verhaal uit de geschiedenis van het Stedelijk komt uit de Tweede Wereldoorlog. Een leerling zat in het verzet en zou geëxecuteerd worden. “In zijn dodencel schreef hij twee dagen voor zijn dood een brief aan zijn moeder. Hij vertelde dat hij terugdacht aan zijn tijd op het Stedelijk en citeerde Homerus: ‘Houd vol mijn hart. Je hebt wel ergere dingen meegemaakt.’ Deze zin wordt dit jaar op de muren van de school aangebracht.”

In 700 jaar verandert er veel, en ook sinds Toorenaar bijna veertig jaar geleden als docent begon, ziet het onderwijs op het Stedelijk er nu heel anders uit. “Het is veel meer op de leerlingen gericht. De onderwijsmethodes zijn opgeleukt, de verhalen staan nu veel dichter bij de belevingswereld van de jeugd. En als docent doe je het ook anders. Vroeger was lesgeven echt top-down, maar tegenwoordig betrek je de leerlingen er meer bij.”

De reünie voor oud-leerlingen begint zaterdag om 15.00 uur. Een uur eerder begint een bijeenkomst voor oud-docenten. Aanmelden voor de reünie is niet meer mogelijk.

Dit gesprek is onderdeel van een serie over het 700-jarig bestaan van het Stedelijk Gymnasium. Eerder kwamen Onno Blom en Melle Boddeart aan het woord over hun tijd op het gymnasium.

Docent Jaap Toorenaar bij Nieuws071 over het 700-jarig bestaan van het Stedelijk Gymnasium.

Leiden Maatschappij Onderwijs


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×