Liveblog Nacht van Ontdekkingen 2023

Via dit liveblog doen we de hele avond verslag van de activiteiten tijdens de Nacht van Ontdekkingen. Ook op de radio zenden we de hele avond uit vanaf het festivalterrein. Luister mee via 99.6 of 107.5 FM, via DAB+ of online via de playknop links bovenaan deze pagina. Ga met ons mee op ontdekking.

Claude is het festivalseizoen van 2023 op menig festival geboekt en is het sluitstuk van de Nacht van Ontdekkingen.
https://www.facebook.com/sleutelstad/videos/278918178337018

Ook is er ruimte om vernieuwde bandjes te ontdekken. Myra Pilar is een jonge zangeres en songwriter uit Nijmegen. Haar muziek is breed te omschrijven als Acoustic Pop, met invloeden uit Soul, R&B en Sing- en Songwriting. Een korte impressie van haar optreden.

 

Een bijzondere ontdekking: een vrouw, een obsessie en kwallen. Verslaggever Gerry van Bakel ging op onderzoek uit.

 

 

De muzikale omlijsting bij onder andere de Kwallen werd verzorgd door Plaatjes Vullen Gaatjes

Thomas Thwaites probeerde in 2017 een geit te worden om te ontsnappen aan de angst die inherent is aan het mens-zijn. Het project werd een verkenning van hoe dicht moderne technologie ons kan brengen bij het vervullen van een eeuwenoude menselijke droom: het overnemen van eigenschappen van andere dieren. Maar in plaats van de felheid van een beer of het perspectief van een vogel, is de meest bruikbare eigenschap in het moderne leven iets anders; namelijk om in het moment aanwezig zijn. Tijdens de Nacht van Ontdekkingen vertelt Thomas vertellen hoe hij terechtkwam in de Alpen, op vier poten, op een geitenboerderij, met een prothetische pens om zijn borst, gras etend en een geit wordend. Sleutelstadverslaggever Jan Frensen was ter plaatse.

Verslaggever Gerry van Bakel polste de reactie van de bezoekers van de lezing van ‘De man die wilde leven als een geit’.


Jan Frensen in gesprek met Thomas Thwaites

In het Bolwerk van de Hortus stond Skinc, een viertal rappers en producers. Zij hebben alle elektronische stijlen in een blender gegooid, met als uitkomst de zeer opmerkelijke smoothie genaamd SKINC.

Dompel jezelf onder in een diepgaand gesprek tussen schrijvers Maxim Februari en Roos van Rijswijk over de toekomst van het schrijverschap. In dit tweegesprek zoeken Roos en Maxim naar antwoorden over de toekomst van hun ambacht. Sleutelstadverslaggever Maarten Mulder praat met beide schrijvers na.

Het een gemiddelde temperatuur van 20 graden celcius rond 22.00 uur is het een aangename avond en leuk bovendien vertellen Andreas en Elise. Ook Yvette geniet van de avond.


Dat Virtual Reality voor sommige nog een ver van de bedshow is, kan het vanavond worden ervaren. Jan Stroomer vertelt over zijn pas opgedane experience met VR. Sleutelstad verslaggever Emy Leidelmeijer hoorde Stroomer aan.

In de voorstelling Nature Calls van The Stream komen muziek en wetenschap op bijzondere wijze samen. Het is Jan Stroomer, die zelf een Bachelor Natuurkunde op zak heeft, met zijn band The Stream gelukt om een ogenschijnlijk stoffig onderwerp als natuurkunde van een gezonde dosis rock ’n roll te voorzien. De muziek is geïnspireerd op natuurkundige fenomenen beschreven in formules, die in steeds meer steden als zogenaamde muurformule te vinden zijn. Tijdens dit liveconcert van Nature Calls worden de meeste podium-effecten vervangen door LIVE natuurkundige experimenten. Deze worden vakkundig uitgevoerd door de leden van Stichting RINO, die met hun Freezing Physics show het hele land door toeren. Een stikstof fontein, nevel van droog ijs, zwevende magneten en handgemaakte pyrotechniek.

 

Of het een primeur is moeten we nog ontdekken. Maar dit is Tim Knol and the Wondering live tijdens de Nacht van Ontdekkingen met een nieuwe single Brand new Day.

De verslaggevers van Sleutelstad, objectief en betrouwbaar, vragen naar de mening van bezoekers van de Nacht van Ontdekkingen.


De Universiteitsbibliotheek is een bewaarplaats voor literatuur, manuscripten, intellectuele en creatieve ideeën. Het is een plek waar teksten in vele talen opgeslagen liggen. Taal kan visueel zijn: een schrift. Taal is daarnaast ook een geluidssensatie: klanken die samen een woord en betekenis vormen. Schrijver Anika van de Wijngaard en beeldend kunstenaar Jos Agasi onderzoeken met Character wat taal voor hen betekent. Jos Agasi ontwikkelt een taal van beelden waarmee hij zijn emoties en zijn kijk op de wereld vormgeeft. Anika is als schrijver dagelijks bezig met taal, maar loopt soms ook tegen de grenzen aan van wat in woorden te vatten is. Ze zijn samen in de Universiteitsbibliotheek op zoek gegaan naar verhalen en bronnen over taal en schrift.

Character

En er valt ook wat te ontdekken tussen twee mensen: Maarten en Jip zijn vanavond aan het daten.

Gastinterviewer Martijn Bulthuis, directeur van Leiden & Partners interviewt directeur communicatie Renée Merkx van de Universiteit Leiden.

Het is de bijzondere wereld der planten die Esmée Winkel inspireert in haar kunst. Naast de bijzondere schoonheid van planten spelen ze een grote rol in het voortbestaan van het leven op aarde. Met haar botanische kunst vangst ze unieke en zeldzame planten met hun verhalen op papier en perkament.

‘Photobooths’ zijn voor het vastleggen van vrolijke momenten, met vrienden en familie. En, om een of andere reden, met hoedjes en nepsnorren op stokken. De A.I. Photobooth begint vergelijkbaar, maar dan gebeuren er onverwachte dingen.

Maar liefst 1.848 relais afkomstig uit zo’n 300 sloopauto’s vormen de basis voor de imposante installatie RELAY. Deze relais, die ooit dienstdeden als elektronische schakelaars voor knipperlichten, werken ook afzonderlijk van elkaar met klikken en zoemen.

Touki Delphine

Soms is het er opeens, een andere keer bedenk je het. Emeritus Hoogleraar Ton van Raan bedacht voor Leiden de slogan ‘Stad van Ontdekkingen‘.

Misschien een hele grote ontdekking: het horen van kleuren. Ja je leest dit zwart op wit. Cyborg Niel praat je bij.

 

‘Het laatste waar je elke nacht naar kijkt, en de eerste aanraking in de ochtend’. We hebben het natuurlijk over je smartphone. Weinig andere apparaten zijn zo onlosmakelijk met ons verbonden. Toch zijn we niet allemaal zo gelukkig met technologie. We lijmen onze ogen vast aan onze schermpjes, social media stuwt de polarisatie en techbedrijven hebben ongekend veel macht. Big tech heeft de wereld verbonden én gebroken. Hoe komen we uit die spagaat? In Tech Yoga wordt geprobeerd samen dat bewustzijn te bereiken. Bekijk in stilte de foto’s en luister naar wethouder Fleur Spijker.

De bezoeker aan het woord: David en Suzanne.

Een stukje toekomst: AI. Een oneindige hoeveelheid door AI gegenereerde afbeeldingen verdient een Oneindige AI-galerij. Deze installatie stelt je in staat om door eindeloze kamers vol ‘kunstwerken’ te wandelen, gemaakt door generatieve AI. Nieuwe tentoonstellingszalen worden voortdurend gecreëerd om ruimte te bieden aan deze informatie-explosie waar we ons momenteel in bevinden. Robin van het Virtual Reality Learning Lab over AI Galery

Een stukje historie. In 2012 zijn Minke Schat en Meta Knol gestart met de voorloper van de huidige Nacht van Ontdekkingen. Chris de Waard spreekt over het ontstaan van De Nacht van Kunst en Kennis.

Een opmerkelijke machine. De Deeply Personal Vending Machine geeft persoonlijk voedingsadvies op basis van persoonlijke data. Door digitale technieken zoals gezichtsherkenning en hartslagmeters achterhaalt de vending machine persoonlijke data zoals je gewicht, lengte, leeftijd, gemoedstoestand en hartslag.


Verslaggevers Jan Frensen en Emy Leidelmeijer krijgen advies.

Ben jij het liefst vroeg uit de veren, of begint jouw dag pas écht wanneer de zon alweer bijna ondergaat? Dat er ochtend- en avondmensen bestaan, is wel duidelijk. Maar waar komt dit verschil eigenlijk vandaan? Dit heeft te maken met je biologische klok: een stukje van je hersenen dat dag- en nachtritmes in je lichaam aanstuurt, bijvoorbeeld in je slaapgedrag. Onderzoekers Laura en Merlijne van de Bioclock Consortium leggen het uit.

Volgens een traditie van de Nacht van Ontdekkingen worden soms de rollen omgedraaid. De directeur van de Leidse Schouwburg interviewt een ’toevallige’ bezoeker. En zo toevallig is dat niet want de bezoeker is niemand meer dan de Leidse Glibber Emile van Aelst.

De verslaggevers ontdekken heel veel zelfs buiten de grenzen van de aarde. Dankzij de gloednieuwe James Webb Space Telescoop (JWST) kunnen we dieper het heelal in kijken dan ooit tevoren. Dit jaar komt de nieuwste telescoop naar de oudste sterrenwacht in een sprankelende tentoonstelling. Laat je omringen door gloednieuwe foto’s van de telescoop en zie hoe nieuwe grenzen worden verlegd in de sterrenkunde. Maarten Mulder praat met Nelleke over de James Webb telescoop bij de Sterrewacht.

 

De officiële opening van Nacht van Ontdekkingen met onder andere de nieuwe burgemeester van Leiden Peter van der Velden.

Het is voor elk wat wils tijdens de Nacht van Ontdekkingen. Bij Holly Shit Experience van Yanna Hoek en Fides Lapidaire, ontdek je de waarde van jouw toilet bezoek. Naast het gesprek aan te gaan in de Broodje Poep Tuin kun je ook genieten van fingerfood. Catharina van de foodtruck vertelt er alles over.

Programma directeur Alexander Mouret vertelt over de programmering van de Nacht van Ontdekkingen.

Burgemeester Peter van der Velden beleeft zijn eerste Nacht van Ontdekkingen

Voordat de deuren naar De Nacht van Ontdekkingen om 19.00 uur openen, is De Nacht eigenlijk al begonnen want Tim Knol wandelt al vanaf 17.15 uur, buiten de poorten van de Hortus, in het historische centrum van Leiden. Knol wandelt de singlepark route en stopt voor mini-optredens in het Energiepark, Huigpark, Ankerpark en het Plantsoen.

Een mini-optreden van Tim Knol in het Huigpark


De wandeling van Tim Knol met belangstellenden

Cultuur Leiden Science Nacht van Kunst en Kennis / Nacht van Ontdekkingen


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×