Op de internationale campus MORE van het Leiden Bio Science Park werden in juli nieuwe studentenwoningen opgeleverd. (Foto: Brigit van Disseldorp)

Monitor: Leiden is weer internationaler

Leiden is het afgelopen jaar weer internationaler geworden. Anno 2023 heeft 34,5 procent van de Leidenaren een migratieachtergrond en 13,1 procent een buitenlandse nationaliteit. In 2022 waren deze percentages nog 32,9 en 11,6. Dit blijkt uit de ‘Monitor internationalisering 2023’ van de gemeente Leiden.

In absolute getallen uitgedrukt hebben 43.837 inwoners van Leiden een migratieachtergrond. Daarnaast hebben 16.643 een buitenlandse nationaliteit. Voor migratieachtergrond geldt dat die in de meeste gevallen Marokkaans is. De meest voorkomende buitenlandse nationaliteit is de Italiaanse.

De monitor onderscheidt buitenlandse kenniswerkers en studenten, arbeidsmigranten en vluchtelingen. Bij kenniswerkers moet bijvoorbeeld gedacht worden aan werknemers op het Bio Science Park, onder vluchtelingen vallen Oekraïners die in Leiden worden opgevangen sinds de Russische invasie in hun land in februari 2022.

Ook de Universiteit Leiden wordt steeds internationaler. Bijna twintig procent van de studenten komt uit het buitenland. Ter vergelijking: in 2006 was dat nog 3,8 procent.

CBS
De monitor is gebaseerd op gegevens van de gemeente Leiden, het Centraal Bureau voor de Statistiek, het Leiden International Centre en Nuffic, de organisatie voor internationalisering in onderwijs.

Economie Leiden Maatschappij Onderwijs Politiek Science


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×