Ontwikkelaar Sedos wil vier flats bouwen in het Hofbrouckerpark. (Afbeelding: Sedos)

Gemeenteraad Oegstgeest stelt beslissing over Hofbrouckerpark uit

De gemeenteraad van Oegstgeest heeft donderdagavond aan het begin van de raadsvergadering besloten om nog niet te stemmen over de toekomst van het Hofbrouckerpark. De projectontwikkelaar heeft nieuwe opties aangedragen voor het bestemmingsplan, waardoor woningbouw misschien weer mogelijk is.

De raad wil dat wethouder Elfred Bus deze nieuwe mogelijkheden verder gaat uitwerken, om alsnog de woningbouwplannen te kunnen realiseren. Iets dat eerder niet meer aan de orde leek doordat de gemeente en de ontwikkelaar het niet eens konden worden over de bouwplannen. Een belangrijk onderdeel is het aantal bouwlagen aan de Piet Heinlaan en de Hazenboslaan. Tegenstanders van de plannen vinden de beoogde vier tot vijf bouwlagen te groot en zijn bang dat de zichtlijnen en het aangezicht voor omliggende huizen zal verdwijnen.

Minder
Tot de laatste dagen voor de raadsvergadering is de gemeente in gesprek geweest met de projectontwikkelaar. Wethouder Bus: ”Wij hebben voor deze zomer samen geconstateerd dat wij, ruimtelijk en financieel, niet tot elkaar konden komen. Nu blijkt dat de projectontwikkelaar bereidheid toont om financieel met minder genoegen te nemen.” Daarnaast blijkt dat de ontwikkelaar een aantal aanpassingen heeft gedaan om de zichtlijnen te verbeteren. ”Het is de moeite waard om te kijken of er toch nog mogelijkheden zijn”, aldus de wethouder.

Mogelijkheden
De gemeenteraad ziet nu aanleiding om verder in gesprek te gaan met de ontwikkelaar en stelt daarom de beslissing over het bestemmingsplan uit. ”Wij vinden de stap die de ontwikkelaar naar gemeente heeft gemaakt een basis. Wij begrijpen dat wij zeer voorzichtig met dit gebied om moeten gaan, maar het is de moeite waard om verder te kijken naar de mogelijkheden. Als je het mij vraagt naar de kansen van slagen denk ik fifty-fifty”, vertelt Hart voor Oegstgeest raadslid Maarten van Tol. Het is nu aan de wethouder om in de komende weken met een nieuw plan te komen.

Voorstanders van de bouwplannen zien op deze manier juist kansen om alsnog zorgwoningen in het park te realiseren. Progressief Oegstgeest-raadslid Melanie van Driel: ”Als wij vandaag met het conserverend bestemmingsplan instemmen, worden de kansen om iets maatschappelijks te ontwikkelen in dit gebied bijna nihil. Wij hopen daarom dat er in verdere gesprekken ook goed nagedacht wordt over de zorgwoningen.” Daarnaast wordt de wethouder opgeroepen om nog een keer naar de parkeervoorzieningen en groenvoorzieningen in de bouwplannen te kijken. ”We willen dat de wethouder opnieuw de gesprekken in gaat, met nieuwe kaders en dan terug komt naar de raad met een voorstel”, vertelt VVD-fractievoorzitter Matthijs Huizing.

Omwonende
In de afgelopen maanden is gebleken dat vele omwonende niet blij zijn met de bouwplannen van de gemeente. De wethouder heeft aangegeven dat inwoners voldoende tijd zullen krijgen om te reageren op de nieuwe plannen van de gemeente en de projectontwikkelaar. ”Burgerparticipatie heeft tijd nodig, eerst moeten wij het nieuwe plan tot het dorp laten doordringen om vervolgens ook de tijd te geven om te reageren. Wij moeten alleen niet suggereren dat inwoners nog alle kanten op kunnen met ideeën, maar er moet dusdanig de tijd zijn om te kunnen reageren”, vertelt wethouder Bus.

Hoofdpijndossier
Het dossier Hofbrouckerpark kent een lange geschiedenis. De onrust begon in januari 2021, toen projectontwikkelaar Sedos de eerste plannen voor het Hofbrouckerpark presenteerde. In de plannen leek de ontwikkelaar een slordigheid in het bestemmingsplan te hebben gevonden, waardoor er met enkele aanpassingen toch luxe koopwoningen gebouwd konden worden.

De gemeenteraad had daarentegen goedkopere woningen en zorgwoningen in het park voor ogen. In januari 2021 besloot de gemeenteraad daarom om een ‘voorbereidingsbesluit‘ aan te nemen. Dit besluit zorgde ervoor dat er een jaar lang geen bouwwerkzaamheden uitgevoerd mochten worden in het park. Daarnaast deed de gemeenteraad ook direct een oproep aan het college om een nieuw ‘conserverend’ bestemmingsplan op te stellen. De plannen zorgden voor veel discussie onder gemeenteraadsleden en leidde zelfs in december 2022 tot een motie van treurnis tegen het college.

De gemeenteraad moest tijdens de raadsvergadering over het ‘conserverend’ bestemmingsplan gaan beslissen. Een plan waarin de bouwplannen van de ontwikkelaar geen doorgang konden vinden. Projectontwikkelaar Sedos had echter de tekeningen voor vier flats, met 137 appartementen, al klaarliggen. Afgelopen zomer bleek daarom dat de ontwikkelaar een schadevergoeding van 8,6 miljoen euro bij de gemeente eiste. Daar zouden de btw en procedurekosten nog bij moeten komen. Om toch tot een overeenkomst te komen met de projectontwikkelaar, is het college daarom afgelopen zomer nog in gesprek gegaan over een kleinschaliger plan. De verschillen op het gebied van financiën en bouwvolume bleken toen nog te groot. De gesprekken van vorige week tussen raadsleden, wethouder en projectontwikkelaar geven nu aanleiding tot uitstel.

Oppositie
De oppositiepartijen zijn niet te spreken over de werkwijze van de coalitie. ”Wij krijgen een paar minuten voor aanvang een motie met het verzoek om het bestemmingsplan Hofbrouckerpark van de agenda te halen. Dit is geen democratisch proces, ook naar onze inwoners toe is dit een enorme kwalijke gang van zaken”, vertelt BVNL fractievoorzitter Laarhoven.

CDA-raadslid Tobias van der Hoeven is ook niet blij met het handelen van de coalitie: ”Wij zijn ziek van hoe dit nu gaat. Er komt vijf minuten voor de vergadering een motie waarin toch over vier tot vijf woonlagen wordt gesproken. Voor het CDA is vier of vijf bouwlagen aan de Piet Heinlaan en de Hazenboslaan niet kleinschalig. Daarnaast zijn de schetsen nog niet eens openbaar, op deze manier is dit een hele rare gang van zaken.”

Wethouder Bus laat weten dat deze gang van zaken geen voorbeeld moet zijn voor andere bouwtrajecten. ”Het is een traject met veel historie, een uniek geval. Ik zie nu juist ruimte om meer tijd te creëren om de nieuwe opties met de projectontwikkelaar verder te verkennen. dan zou de conclusie kunnen zijn dat wij er alsnog niet uit komen, of juist wel en we daarmee invulling kunnen geven aan het onderdeel zorgwoningen, sociale woningbouw en we een goede oplossing voor de zichtlijnen naar het park en het groen vinden.”

Oegstgeest Politiek Hofbrouckerpark


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×