De gemeente Oegstgeest gaat financieel zware tijden tegemoet. Dat blijkt uit de conceptbegroting die het college naar de gemeenteraad heeft gestuurd. Wethouder Kees Oudendijk van financiën spreekt van een begroting waar hij met gemengde gevoelens naar kijkt. “We moeten bezuinigen en lastenverhogingen doen pijn. Daar staat tegenover dat we voor volgend jaar en voor 2025 wel een sluitende begroting hebben kunnen opstellen.”
Die sluitende begroting gaat wel ten koste van veel zaken. Zo wordt er vier procent bezuinigd op de gemeentelijke organisatie en stopt de gemeente met een aantal bijdragen aan het onderwijs. Zo stelt het college voor om de extra subsidie voor de aanstelling van een vakleerkracht voor gym- en muziekonderwijs weg te bezuinigen. Of, zoals Oudendijk het noemt: “Deze bovenwettelijke inspanning komt op termijn te vervallen.” Tegen die voorgestelde bezuiniging is veel verzet. Een petitie van leerkrachten en ouders van de basisscholen in Oegstgeest om de bezuiniging niet door te laten gaan, is al meer dan duizend keer ondertekend.
De almaar oplopende kosten voor jeugdzorg vindt het college nog steeds een serieus punt van aandacht. De gemeente moet die zorg leveren, al naar gelang de vraag zich aandient en dat maakt het een openeinderegeling waar gemeenten maar geen grip op krijgen. “Dit is een proces dat is gecreëerd door rijksbeleid. We hebben onze zorgen geuit richting Den Haag.”
Wethouder Kees Oudendijk van financiën over de bezuinigingen en lastenverhogingen die Oegstgeest noodgedwongen gaat doorvoeren.
GDT gymzaal
Ook de nieuwe gymzaal die bij de Gevers-Deutz Terweeschool (GDT) gebouwd zou worden, is in de begroting ter discussie gesteld. Oudendijk: “We denken dat de leerlingen ook wel naar sporthal De Cuyl kunnen lopen. De afstand is naar ons idee acceptabel en het is niet vanzelfsprekend dat iedere basisschool moet beschikken over een eigen gymzaal”, verdedigt het college die heroverweging. De afstand van de GDT tot De Cuyl is ongeveer een kilometer. Dat is precies de afstand die in de wet is opgenomen. Oudendijk: “We onderzoeken de financiële gevolgen van het schrappen van de gymzaal nog, maar laten het verder aan de raad om de knoop door te hakken.”
Bruggen
De bezuinigingen gaan volgens het college van burgemeester en wethouders niet ten koste van het achterstallig onderhoud aan scholen, bruggen, wegen en rioleringen. Daar is de afgelopen jaren veel over gesproken. Het leidde vorig jaar uiteindelijk tot een meerjarenonderhoudsprogramma waarin de gemeente de achterstanden weg wil werken. Op twee punten wordt ook hier gekeken naar besparingen. Zo worden bruggen voortaan over een langere periode afgeschreven en kijkt het college of onderhoud goedkoper kan worden uitgevoerd. “De Kwaakbrug wordt bijvoorbeeld een fietsersbrug”, geeft Oudendijk als voorbeeld. “Dat is een stuk goedkoper dan een brug waar ook auto’s overheen moeten kunnen rijden.”
Regio
Om de raad in elk geval voor de komende twee jaar een sluitende begroting voor te kunnen leggen – voor de jaren erna is dat niet gelukt – neemt Oegstgeest nog een aantal ingrijpende maatregelen. Zo maakt de gemeente een terugtrekkende beweging als het gaat om de verschillende gemeenschappelijke regelingen in de regio waar Oegstgeest aan deelneemt. Zo wordt kritisch gekeken naar de bijdragen aan die samenwerkingsverbanden. De bijdrage aan Economie071 stopt helemaal. Eerder staakte Oegstgeest ook al de bijdrage aan het Leiden International Centre (het voormalige Expat Centre).
Bio Science Park
Ook stopt de gemeente met meebetalen aan het Oegstgeester deel van het Bio Science Park. “Het is een pijnlijke maatregel, maar we denken niet dat het ten koste gaat van de ontwikkelingen. Hooguit van onze invloed daarop”, denkt Oudendijk die het Bio Science Park ‘volwassen genoeg om op eigen benen te staan’ noemt.
Dorpsmarketing
Een andere organisatie die de dupe wordt van de bezuinigingsdrift van het college is Dorpsmarketing Oegstgeest. De promotieclub van het dorp moet het vanaf 2026 zonder gemeentelijke bijdrage doen. Of dat betekent dat de organisatie van dorpsmarketeer Marjolijn van der Jagt verdwijnt, is nog niet duidelijk. “We zijn in gesprek met ondernemers en andere organisaties om te kijken naar een andere wijze van financiering.”
Lastenverhoging
Met alleen bezuinigingen krijgt Oegstgeest de begroting niet dichtgerekend. Ook de lasten voor de inwoners gaan daarom omhoog. Zo worden de gemeentelijke belastingen, het gaat daarbij om de kosten voor riool en afvalverwerking, volgend jaar met 3,1 procent geïndexeerd en gaat de Onroerende zaakbelasting (OZB) omhoog met twintig procent.
De raadsvergaderingen over de begroting vinden plaats op 2 en 7 november 2023.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907