Volgens de wethouder blijkt het alternatieve plan toch onhaalbaar.

Morspoortgebied transformeert: waarschijnlijk geen plek voor Glas in Beton

Het Morspoortgebied gaat de komende jaren op de schop. Het gaat dan over de plek waar nu nog de Morspoortgarage staat en het ernaast gelegen gebouw Stationsplein 107 waar de gemeente Leiden vluchtelingen uit Oekraïne opvangt.

In dat gebouw, het voormalige belastingkantoor, maakt het kunstwerk ‘Glas in Beton’ deel uit van de constructie van het gebouw. Er is al enkele jaren de wens om het kunstwerk te behouden als het gebouw tegen de vlakte gaat, maar dat bleek miljoenen te kosten en werd om die reden als onhaalbaar ter zijde geschoven.

Begin vorige maand kwam kleinzoon Allard Meine Jansen met een alternatief plan voor het behoud dat zijn opa Jan in de jaren ’60 vervaardigde. Samen met de Leidse architect Fons Verheijen maakte hij een ontwerp waarbij het kunstwerk ‘in situ’ zou blijven staan. Na de realisatie van de nieuwbouw zou het dan in de openbare ruimte tussen twee nieuwe gebouwen ingeklemd staan.

Bouwwethouder Julius Terpstra over alle veranderingen in het Morspoortgebied en het al dan niet behouden van het kunstwerk Glas in Beton.

Het leek een mooi idee, vond ook bouwwethouder Terpstra, bij de presentatie van dat plan. “Ik ga het goed bestuderen”, beloofde hij de initiatiefnemers, waaronder ook de Historische Vereniging Oud Leiden, de Bond Heemschut en het Cuijpergenootschap, alsmede van tal van deskundigen zoals rijksbouwmeester Floris van Alkemade, oud-Lakenhal-directeur Meta Knol en oud-cultuurminister Elco Brinkman.

Die nadere bestudering heeft niet geleid tot een ander inzicht bij de gemeente. Volgens de wethouder blijkt het alternatieve plan toch onhaalbaar. De Historische Vereniging Oud Leiden snapt daar bij monde van vice-voorzitter Jan-Jaap de Haan helemaal niets van. “Het zou niet kunnen, maar dat bestrijden we echt. Er worden in de Leidse binnenstad continu panden gesloopt waarbij de gevel blijft staan.

De HVOL krijgt nog wel een laatste kans om het kunstwerk te behouden. “We willen het planologisch mogelijk houden om het kunstwerk terug te brengen, maar dat moet het nu wel uit elkaar worden gehaald en op worden geslagen tot er een plek is gevonden als de transformatie van het gebied straks klaar is”, zegt Terpstra. Volgens De Haan van de HVOL is dat geen eerlijke voorstelling van zaken. “De voorwaarde is namelijk dat wij voor het eind van het jaar 250.000 euro aan fondsen werven. Er is geen fonds dat geld geeft voor de opslag van een kunstwerk. En al helemaal niet als het volstrekt onduidelijk is of het ooit ergens geplaatst zal worden.”

Vicevoorzitter Jan-Jaap de Haan van de HVOL kan niks met de uitgestoken hand van de wethouder om het kunstwerk voor sloop te behoeden.

Parkeergarage
Andere onderdelen in de plannen voor het gebied waar de gemeenteraad binnenkort een besluit over neemt, zijn de bouw van een ondergrondse parkeergarage, onder de plek waar nu de demontabele Morspoortgarage staat. Dat zou in theorie de grootste van Leiden kunnen worden met 675 plekken. Hoeveel er echt komen, wordt nog onderzocht.

In de nieuwbouw komen verder 500 appartementen en een nieuw groter Sociaal Pension ter vervanging van de locatie in het oude kazernegebouw aan het Morspad. Dat gebouw wordt op termijn namelijk ook gesloopt. Alleen de bunker op de hoek met de Morsweg blijft behouden. Om overlast van het Sociaal Pension te voorkomen, belooft Terpstra dat er goede afspraken worden gemaakt met Stichting de Binnenvest die het pension net als nu zal beheren.

Advertentie

Leiden Maatschappij Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×