Esther Ouwehand en Martine van Schaik van de landelijke en de Leidse Partij voor de Dieren. (Archieffoto: Rob van Dullemen)

Esther Ouwehand vrijgepleit: 'Geen integriteitsschending' zegt nieuwe bestuur

Partijleider Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren heeft zich niet schuldig gemaakt aan integriteitsschendingen. Die conclusie trekt het nieuwe bestuur van de partij na een onderzoek dat werd ingesteld na meldingen die volgens het vorige, inmiddels afgetreden, bestuur waren binnengekomen. Het bestuur is in het onderzoek niet over een nacht ijs gegaan en heeft als extra voorzorgsmaatregel twee externe deskundigen op gebied van integriteit om een second opinion gevraagd.

Op het partijcongres dat eind september in Den Bosch werd gehouden, trok Ouwehand zich onverwachts tijdelijk terug als lijsttrekker, zolang een door het nieuwe bestuur aangekondigd onderzoek geen duidelijkheid had verschaft over haar handelen. Nu ze is vrijgepleit kan ze zich als lijsttrekker alsnog richten op de campagne voor de komende Tweede Kamerverkiezingen van 22 november.

“We zijn heel blij dat we onze lijsttrekker weer terug hebben”, zegt de Leidse fractievoorzitter Martine van Schaik tegen Sleutelstad. “Ik vind dat het nieuwe bestuur een zorgvuldige procedure heeft gevolgd, onder lastige omstandigheden.” In een brief aan de leden schrijft het landelijke partijbestuur nu vooral vooruit te willen kijken. “Als bestuur zullen wij aan de slag gaan met de verdere professionalisering en democratisering van onze prachtige beweging.”

Van Schaik: “Fijn dat het bestuur de meldingen serieus heeft onderzocht en ik vertrouw die professionalisering en democratisering van harte toe aan dit nieuwe bestuur. En nu dit is opgehelderd wil ik me heel graag weer op de inhoud gaan richten. Want er is een wereld te herwinnen.”

Integriteitsmeldingen
In totaal kwamen er bij de PvdD negen meldingen binnen over integriteitsschendingen die door Ouwehand begaan zouden zijn. Het nieuwe bestuur heeft nu bekendgemaakt dat die meldingen allemaal afkomstig zijn van leden van het voormalige partijbestuur. “Geen van de meldingen bleek gegrond”, is de conclusie die het interim-bestuur heeft getrokken.

Leiden Politiek Esther Ouwehand


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×