In 2022 gingen de eerste schoppen de grond in voor de aanleg van het glasvezelnetwerk in Zoeterwoude. (Foto: Delta)

Delta belooft: binnen een half jaar glasvezel internet in Zoeterwoude

De enige provider die het aandurfde om een glasvezelnetwerk aan te leggen in Zoeterwoude, Delta netwerk, heeft in een brief aan de inwoners van het dorp laten weten dat ze verwachten binnen een half jaar te kunnen opleveren. Na een jaar graven is 18 procent van de huishoudens aangesloten op het nieuwe netwerk. Nu de basisinfrastructuur er klaar voor is verwacht Delta in het komende halfjaar snel ‘meters’ te kunnen maken.

In de bewonersbrief bestrijdt Delta dat concurrent KPN ook bezig is met het aanleggen van een glasvezelnetwerk in het dorp. “Op dit moment heeft geen enkele andere partij toestemming van de gemeente voor de aanleg van glasvezelinfrastructuur in uw gemeente. Zij kunnen dus nog helemaal niet beginnen”, stelt Delta. KPN laat weten dat de vergunning een kwestie van tijd is. “Volgend jaar krijgen onze klanten de kans om over te stappen op glasvezelinternet. De voorbereidingen worden momenteel al getroffen”, belooft een woordvoerder.

PTT
De aanleg van snel internet in Zoeterwoude vormt al jaren een heikel punt bij providers. Geen enkele aanbieder zag het zitten om de ‘buitengebieden’ aan te sluiten. De boerderijen die buiten de dorpskern liggen zijn nooit aangesloten geweest op de tv-kabel. “Er liggen alleen koperdraden in de grond die ooit aangelegd zijn toen de PTT nog een staatsbedrijf was. Die zijn oud en niet geschikt voor snel internet. Na de privatisering is er geen ondernemer meer gevonden die er brood in zag om kilometers te gaan graven voor een handjevol aansluitingen en dus hebben de mensen die daar wonen momenteel erg slecht internet”, legde een woordvoerder van Delta in 2022 uit. Bewoners bevestigen dit en klagen al jaren over hun trage verbinding.

Op voorwaarden dat minimaal de helft van de huishoudens in de buitengebieden van Zoeterwoude klant zou worden, en dat de gemeente zo’n anderhalf miljoen euro meebetaalt aan de aanleg van de infrastructuur, is Delta akkoord gegaan en ging in 2022 de eerste schop de grond in.

Maatschappij Zoeterwoude


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×