In mei zei de Universiteit Leiden al dat zij alert is op alle aspecten van kennisveiligheid. (Foto: Chris de Waard)

Leidse faculteit neemt maatregelen tegen wegvloeien kennis naar China en Rusland

De Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Universiteit Leiden neemt maatregelen tegen het wegvloeien van kennis naar China, Rusland, Noord-Korea en Iran. Er is een commissie ingesteld die gaat adviseren over aanstellingen en bezoeken van wetenschappers uit zogenoemde hoog-risicolanden. Een procedure daarvoor is binnen de faculteit verspreid.

Het gaat, zo zegt de faculteit, om een eigen tijdelijke aanpak in afwachting van beleid van de Universiteit Leiden voor kennisveiligheid en de implementatie van de Nationale Leidraad Kennisveiligheid, waarover de Rijksoverheid afspraken heeft gemaakt met de Nederlandse universiteiten.

“Bij de faculteit werken onderzoekers samen in diverse internationale verbanden. Er bestaan maatschappelijke, politieke en interne zorgen over het kunnen wegvloeien van gevoelige kennis voor technologische of economische ontwikkelingen naar organisaties in hoog-risicolanden: Rusland, Iran, Noord-Korea en China. Het kan leiden tot ongewenste kennisoverdracht en reputatieschade van de faculteit”, zo staat in de zogenoemde ’tijdelijke procedure voor de omgang met casuïstiek kennisveiligheid’.

De procedure voorziet in een commissie onder leiding van een wetenschappelijk directeur. Deze commissie heeft een adviesrol en geen beslissingsbevoegdheid. “Vanwege de mogelijk ingrijpende gevolgen van het advies voor de betrokken onderzoekers handelt de commissie weloverwogen en zet zij de motivatie voor haar advies zorgvuldig uiteen”, zo is te lezen in het document.

Discriminerend
George Miley, emeritus hoogleraar Astronomie en nog steeds bezig met onderzoek bij de faculteit, noemt de screening van academici uit genoemde landen discriminerend en ‘gevaarlijk, ineffectief, bureaucratisch en een aanzienlijke verspilling van middelen’. “Op de lijst van hoog-risicolanden staan China en Noord-Korea”, zegt hij ter toelichting. “Een gevaar is dat iedereen met een Aziatisch uiterlijk die in de universiteit rondloopt wordt gezien als een potentiële kennisspion.”

Naar aanleiding van berichten over door universiteiten gevoelde risico’s voor de kennisveiligheid liet de Universiteit Leiden in mei weten dat zij geen promovendi uit China weert. Ze zei toen wel alert te zijn op alle aspecten van kennisveiligheid.

 

Leiden Maatschappij Onderwijs Politiek Wetenschap


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×