Na de steekpartij in het Diaconaal Centrum ontstond al snel een bloemenzee. (Foto: Chris de Waard, video: Anita Janssen)

Medewerkers diaconaal centrum: 'We zullen Krijn (66) nooit vergeten'

In Diaconaal Centrum De Bakkerij aan de Oude Rijn ging het op vrijdagochtend 14 juli 2023 gruwelijk mis. Een cliënt van het centrum in hartje Leiden stak drie personen neer. De 66-jarige Krijn Schoonderwoerd, vrijwilliger van het centrum, kwam daarbij om het leven. Twee andere personen raakten gewond, waarvan één zwaar. De dader sloeg op de vlucht. Het arrestatieteam van de politie hield enkele uren later een verdachte aan. Deze man is weer vrijgelaten toen er op maandag een andere verdachte werd aangehouden, welke nog steeds vast zit in afwachting van zijn rechtszaak.

Nu, een half jaar later blikken medewerkers van het centrum terug op die fatale dag. In een van de ruimtes achter De Bakkerij is een gedenkplek ingericht voor Krijn Schoonderwoerd. “De Bakkerij was Krijn’s lust en zijn leven hij kwam hier heel erg graag”, vertelt medewerker Tamara Breton van De Bakkerij. “Het is een mooie plek voor herinneringen.”

Vrij snel na het incident is De Bakkerij weer open gegaan. “Dat vonden we belangrijk”, zegt predikant Judith van den Berg. “We zijn er om juist de kwetsbaren in de samenleving te helpen en dan kun je niet te lang dicht blijven. Het was bijzonder hoe de cliënten reageerden na het heftige steekincident, ze vonden het stuk voor stuk vreselijk want de Bakkerij is voor hen een veilige thuishaven waar ze gezien, gehoord en geholpen worden. Ik kon de heftige gebeurtenis vrij snel een plek geven”, zegt van den Berg. “Maar er waren ook medewerkers die er veel meer moeite mee hadden en dan kan ik ook heel goed begrijpen.”

Impact
Twee andere medewerkers van De Bakkerij raakten op 14 juli gewond. “Zij zijn nog niet aan het werk. Het heeft enorm veel impact op hen gehad”, weet van den Berg. “We hebben alle medewerkers een agressie training gegeven en hebben ook een aantal aanpassingen gedaan om de werkomgeving veiliger te maken. Zo wordt de balie verplaatst, zodat er sneller zicht is op wie er binnenkomen.” De predikant benadrukt dat het diaconaal werk en de hulp aan de kwetsbaren in de samenleving ontzettend belangrijk is. “Ondanks de vreselijke gebeurtenis willen wij mensen helpen dat is onze missie.”

“Iedere week ontvangen we nog bloemen van andere diaconale centra in het land. Die zetten we bij de gedenkplek van Krijn. Het is hartverwarmend en we voelen ons daardoor niet vergeten  en erg gesteund,” vertelt Tamara Breton nog.

Leiden Maatschappij Steekpartij De Bakkerij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×