Veel ambulances waren ter plaatse na de steekpartij bij De Bakkerij in Leiden. (Foto: Robbert Beurse)

OM eist 20 jaar cel plus tbs voor steekpartij De Bakkerij

De man die Leidenaar Krijn Schoonderwoerd in diaconaal centrum De Bakkerij in Leiden doodstak en twee andere medewerkers verwondde, is het contact met de werkelijkheid totaal kwijt. Dat bleek tijdens de rechtszaak over de moord dinsdag. Op alles wat op 14 juli vorig jaar en daarna gebeurd is, heeft Tareq S. een ‘bijzondere kijk’. Volgens deskundigen van het Pieter Baan Centrum lijdt hij aan een ernstige vorm van schizofrenie. Het Openbaar Ministerie heeft twintig jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging geëist.

De geestestoestand van Tareq S. (39) wordt duidelijk als de rechtbank een filmpje laat zien van de dag van de moord. Verdachte Tareq S. verlaat zijn huis aan de Sint Ursulasteeg en loopt richting De Bakkerij. Hoewel de camerabeelden uiterst scherp en duidelijk zijn, ontkent Tareq aan de rechtbank dat hij het is. “Nee, natuurlijk niet. Hij lijkt wel erg op mij. Zelfs zijn kleren. Ik heb zelfs bijna dezelfde kleren.”

Tijdens een politieverhoor zei hij erover: “De beelden zijn een robot. Het lijkt alsof er een mens in kruipt. Ik zie mezelf van twintig jaar geleden, met zelfs dezelfde kleding aan. Hij beweegt als een robot totdat de batterij op gaat.”

Zeldzame aandoening
Volgens de deskundigen die S. onderzochten, heeft hij last van het Syndroom van Capgras. Een zeldzame aandoening waarbij iemand gelooft dat mensen zijn vervangen door een dubbelganger, robot of buitenaards wezen. Toch vinden ze hem niet volledig ontoerekeningsvatbaar. Het OM ging daar in mee en kon daarom naast tbs ook een gevangenisstraf eisen.

Op de beelden is te zien dat S. even na half tien in de ochtend De Bakkerij binnengaat. Volgens getuigen zat Krijn Schoonderwoerd achter de balie toen hij aangevallen werd. Er werd geschreeuwd en geroepen.

Het tweede slachtoffer van Tareq, meneer R., komt op het lawaai af en ziet Schoonderwoerd over de balie liggen. Uit verklaringen blijkt dat S. dan de trap op gegaan is waar hij slachtoffer D. tegenkomt. Er ontstaat een gevecht tussen hem en S. waarbij D. in zijn hand gestoken wordt.
Als S. weer naar beneden gaat is slachtoffer R. de zwaargewonde Krijn aan het helpen. “Het bloed spoot uit zijn nek”, zei R. Toen R. over de balie probeerde te springen om weg te komen voelde hij steken en klappen op zijn rug en een steek in zijn onderrug, net boven zijn bil. Toch wist R. het pand uit te vluchten.

Collega helpen
Tijdens zijn slachtofferverklaring zei R.: “Ik heb je vooral kwalijk genomen dat je mij aangevallen hebt terwijl ik mijn collega aan het helpen was. Ik kon niet bij mijn collega blijven en dat drukt op mijn geweten. Ik voel me schuldig. Ik heb hem in de steek gelaten om mijn eigen leven te redden.”

Na een klopjacht van een paar uur wordt een verdachte in Leiden opgepakt. De verkeerde, want hij wordt al snel weer vrijgelaten. Maandag 17 juli pakt de politie Tareq op. Hij is herkend op camerabeelden in een steegje bij de Haarlemmerstraat. De bewijzen tegen S. zijn sterk. In zijn woning wordt kleding, schoenen en een bril gevonden met bloed en DNA van de slachtoffers er op. Ook over de aanhouding legt S. bijzondere verklaringen af.

Zo zou de politie volgens hem het bloed van de slachtoffers op zijn schoenen gesmeerd hebben en zouden agenten hem hebben willen verkrachten en hard op zijn hoofd gedrukt hebben terwijl die zeiden: ‘Ik ga je helpen. Ik druk de herinneringen uit je hoofd.’

Advocaat Sébas Diekstra, die de nabestaanden bijstaat, zegt dat “het duidelijk mag zijn dat geen straf het leed van cliënten ooit ongedaan zal maken. Maar als er uiteindelijk door de rechtbank een gevangenisstraf van twintig jaar met de tbs-maatregel opgelegd wordt, dan hebben zij in ieder geval het gevoel dat er recht is gedaan.”

Uitspraak in de zaak is vrijdag 21 juni.

112 Sleutelstad Leiden Maatschappij Steekpartij De Bakkerij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×