steekpartij de bakkerij
Omdat de rechtbank denkt dat er een groot gevaar voor herhaling is moet S. langdurig worden behandeld. (Archieffoto: Robbert Beurse)

Dader steekpartij De Bakkerij krijgt 20 jaar cel en tbs

Twintig jaar cel en tbs met dwangverpleging. Dat is de straf die Tareq S. uit Syrië krijgt voor de drievoudige steekpartij in diaconaal centrum De Bakkerij in Leiden. “Krijn Schoonderwoerd is vermoord terwijl hij als vrijwilliger aan het werk was”, aldus de rechtbank. Twee andere medewerkers van De Bakkerij raakten ernstig gewond. Het Openbaar Ministerie eiste tien dagen geleden ook twintig jaar cel en tbs.

S. ging op op 14 juli vorig jaar met een mes naar het diaconaal centrum aan de Oude Rijn. Bij binnenkomst stak hij meteen de 66-jarige receptionist Krijn Schoonderwoerd in zijn nek. Daarna liep hij de trap op naar een kantoortje, degene die daaruit kwam stak hij ook neer. Vervolgens viel hij de man aan die Schoonderwoerd tevergeefs te hulp was geschoten. De receptionist overleed ter plekke.

Moord of geen moord?
Het OM betoogde bij de inhoudelijke behandeling van de zaak dat S., ondanks zijn schizofrenie, een kwartier lang weloverwogen en doelbewust naar De Bakkerij onderweg is geweest. Daarom is er volgens de aanklager sprake geweest van moord en twee pogingen tot moord. De rechtbank is het daar mee eens. Volgens de rechtbank is er sprake van opzet en is S. doelbewust te werk gegaan.

De verdachte zei tien dagen geleden dat hij niet de man op de beelden is, maar dat het een robot zou zijn geweest. De rechtbank vindt dat er voldoende bewijs is om aan te tonen dat S. wel de dader is. S. is herkend door de overlevenden en het dna van de slachtoffers zat op de kleding van S.. Omdat S. ontkent moet de rechtbank afgaan op de omstandigheden. S. is linea recta naar De Bakkerij gelopen, waarschijnlijk al met een mes op zak. Hij heeft Krijn Schoonderwoerd direct aangevallen, en ook de andere twee slachtoffers. Volgens de rechtbank is dat bewust en doelgericht handelen.

Wel een motief
“Hij had ervoor kunnen kiezen om zich om te draaien bij het tweede slachtoffer en door te lopen bij het derde slachtoffer. Dat deed hij niet.” Volgens de getuige die alles heeft gezien zag het er doelgericht uit. Ook ziet de rechtbank een motief, omdat Vluchtelingwerk Nederland, wat kantoor houdt in De Bakkerij, hem niet meer wilde helpen.

“Het is aannemelijk dat S. zo in het nauw zat dat hij geen andere uitweg meer zag dan wraak nemen op De Bakkerij. Ook zijn er aanwijzingen dat hij het mes heeft weggegooid, en hij heeft na zijn daad zijn kleding gewassen”, aldus de rechtbank.

Dat de verdachte tijdens zijn daad geestesziek was doet niet af aan de mogelijkheid dat hij doelgericht heeft gehandeld. De deskundigen die S. onderzochten vonden dat hij sterk verminderd toerekeningsvatbaar is, en de rechtbank neemt die conclusies over.
“Hij was niet geheel verstoken van de mogelijkheid om het verkeerde van zijn handelen in te zien”, aldus de rechtbank. “De verdachte heeft een gruwelijke daad gepleegd, maar geeft geen duidelijkheid en heeft geen inzicht in zichzelf.” Omdat de rechtbank denkt dat er een groot gevaar voor herhaling is moet S. langdurig worden behandeld. Daarom krijgt hij tbs met dwangverpleging. Voorafgaand daaraan past een lange celstraf, aldus de rechtbank.

‘Koud en dood’
De weduwe van Krijn Schoonderwoerd sprak tijdens de zitting twee weken geleden haar afschuw uit over de moord op haar man. “Je kust elkaar gedag en zegt: fijne ochtend, tot later. Niet wetend dat dat anderhalve dag later zal zijn. Dan zie ik Krijn terug, liggend op een brancard, koud en dood.”
De weduwe richtte zich rechtstreeks tot Tareq S. “Je had je lichaam vol drugs gestopt en je stikte bijna in je haat. Een keukenmes had je bij je en je liep naar de Bakkerij met het plan iemand te vermoorden.”

Leiden Maatschappij Steekpartij De Bakkerij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×