Foto's van Krijn Schoonderwoerd bij zijn gedenkplek. (Foto: Omroep West)

Nabestaanden woedend op moordverdachte De Bakkerij

“Je kust elkaar gedag en zegt ‘fijne ochtend, tot later’. Niet wetend dat dat pas anderhalve dag later zal zijn. Dan zie ik Krijn terug, liggend op een brancard, koud en dood!” Het is het begin van de slachtofferverklaring van Anneke, de weduwe van Krijn Schoonderwoerd, dinsdag in de rechtbank van Den Haag.

Krijn werd op 14 juli 2023 doodgestoken in diaconaal centrum De Bakkerij in Leiden. Twee andere medewerkers van het centrum raakten gewond en ook zij maken gebruik van hun spreekrecht.

Anneke klinkt krachtig en boos en richt zich rechtstreeks tot verdachte Tareq S. “Je had je lichaam vol drugs gestopt en je stikte bijna in je haat. Een keukenmes had je bij je en je liep naar De Bakkerij met het plan iemand te vermoorden. Jij, Tareq, hebt die ochtend met je mes Krijn zijn hals doorgesneden. Meedogenloos ben je tekeergegaan en heb je ook nog geprobeerd twee andere medewerkers te vermoorden.”

Stilte
“De vreselijke stilte en eenzaamheid nu Krijn er niet meer is”, gaat Anneke verder. “Krijn en ik waren 46 jaar getrouwd. Ik zal nooit meer zijn stem horen. Nooit meer zullen we samen iets ondernemen. Een lampje brandend in de gang omdat het donker is en de stilte oorverdovend op je afkomt. Soms is het gemis zo groot, ik kan wel uren huilen”, vervolgt ze haar emotionele verklaring.
“Kilo’s ben ik afgevallen, iedere dag moest ik vechten om maar een beetje te eten. Ik slaap nauwelijks, uren lig ik wakker, stikvol verdriet om de wrede manier waarop je Krijn hebt vermoord.”

Slachtoffer R. was bij Krijn om hem te helpen nadat hij was neergestoken door Tareq S. en vertelt: “Ik heb je vooral kwalijk genomen dat je mij aangevallen hebt terwijl ik mijn collega aan het helpen was. Ik kon niet bij mijn collega blijven en dat drukt op mijn geweten. Ik voel me schuldig, ik heb hem in de steek gelaten om mijn eigen leven te redden. De kans om hem te redden heb je mij ontnomen.”

Slachtoffer D. zegt: “Jij hebt de oorlog in jouw hoofd meegenomen naar mijn huis. Je hebt jouw ziekte meegenomen en dat ga ik je nooit vergeven. Er is geen straf groot genoeg voor wat je ons hebt aangedaan.”

Duivel
Uit de slachtofferverklaring van Anneke blijkt dat ze kracht probeert te halen uit haar geloof. Maar dat valt niet mee. “Tareq, ik ben een gelovige vrouw en door mijn geloof in de Here God blijf ik, hoe moeilijk ik het vaak ook vind, bidden en in mijn bijbel lezen”, spreekt ze tot de verdachte. “Ik wil mezelf niet verliezen in woede en haat. Al zijn deze emoties zeker aanwezig.

Tegelijkertijd lees ik in mijn bijbel dat ik mijn vijanden moet liefhebben en vergeven. Maar dat kan ik niet en dat wil ik ook niet! Jij die nog een keer meedogenloos op Krijn instak toen hij al lag te sterven. Als je tot zulke wreedheden in staat bent, dan ben je geen mens meer, dan ben je een beest! Door de duivel bezeten! Geen haar op mijn hoofd die zo’n persoon vergeeft! Nooit! Never!”

Tbs
“Dus nee, ik geniet er enorm van te weten dat je in de gevangenis zit. Ik hoop dat je een hele lange straf zult krijgen. Eigenlijk hoop ik dat je nooit meer vrij zal komen. Er zal gerechtigheid komen voor de wrede moord op Krijn”, besluit ze.

De officier van justitie eiste 20 jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen Tareq S. Uitspraak in de zaak is op 21 juni.

112 Sleutelstad Leiden Steekpartij De Bakkerij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×