Op deze plek in Vlietland Noord wil een projectontwikkelaar vakantiewoningen bouwen. (Foto: Robbert Beurse)

Burgerinitiatief Vlietland waarschuwt: 'Grondwallen vakantiepark zijn gevaarlijk'

De grondwallen die aangelegd moeten worden om het nieuwe vakantiepark in Vlietland Noord af te schermen van de snelweg vormen een enorm veiligheidsrisico voor de omgeving. Dat stellen de verschillende actiegroepen, waaronder burgerinitiatief Vlietland, die tegen de komst van het vakantiepark zijn. Zij uitten hun zorgen in een brief aan wethouder ruimtelijke ontwikkeling van de gemeente Leidschendam-Voorburg, Bianca Bremer.

De drie losstaande grondwallen zijn samen 900 meter lang en twaalf meter hoog. Bij deze hoogte zou de beoogde basis van de wal zo’n zestig meter breed moeten worden, zo berekende het burgerinitiatief. De groep vindt het niet alleen kwalijk dat er flink wat bomen voor de aanleg van de grondwallen zullen moeten verdwijnen. “Ze worden aangelegd met ‘klasse industrie’ grond. Dit soort grond is matig verontreinigd. Niet geschikt om huizen op te bouwen, maar het zou geen gevaar voor mensen en de natuur vormen als het in een grondwal wordt gebruikt”, vertelt Anne Sikken namens het burgerinitiatief.

Industriegrond
De Vrienden van Vlietland, Bomenbond Rijnland, Algemene Vereniging Natuurbehoud, Buren van Vlietland en Burgerinitiatief Vlietland stellen in de brief dat de veiligheid wel degelijk in het geding is als de wallen er komen. “Hoe veilig is het gebruik van zo’n enorme hoeveelheid industriegrond? Grond die bovendien steeds vaker wordt geïmporteerd vanuit het buitenland en waarvan de herkomst niet altijd duidelijk is”, schrijven ze.

Verschuiven
De herkomst is niet het enige waar de tegenstanders van het vakantiepark zich zorgen over maken. “Ook wat verschuiven van de grond betreft worden de veiligheidsgrenzen opgezocht. Dat is gevaarlijk. Want wat gebeurt er als die vervuilde grond inzakt en er stoffen weglekken in het grondwater?”, zegt Sikken in het Sleutelstad-radioprogramma Nieuws071.

Tegen
Voor de briefschrijvers is het duidelijk wat er moet gebeuren om een gevaarlijke situatie te voorkomen: “Gewoon die vakantiewoningen niet bouwen, dan heb je die wallen ook niet nodig”, stelt Sikken die niet onder stoelen of banken steekt dat ze nog steeds fel tegen de bouwplannen is.

De actiegroepen hopen dat de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg alsnog tegen de huidige versie van de bouwplannen stemt. “En anders gaan we naar de Raad van State om het aan te vechten”, belooft Sikken strijdlustig. Op dinsdag 30 januari wordt de brief besproken in de raadscommissie Omgeving van de gemeente.


Anne Sikken vertelt in Nieuws071 over de gevaren van de grondwallen.

Leiden Maatschappij Voorschoten Dutch Lake Residence - Vlietland


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×