Dak- en thuislozen leven niet alleen op straat, Holland Rijnland organiseert telling om beter beeld te krijgen. (Foto: Pixabay)

Holland Rijnland zoekt partnerorganisaties voor telling dak- en thuislozen

Een paar maanden geleden verraste het CBS vriend en vijand met berichtgeving dat het aantal daklozen afneemt. Dat leidde op zijn zachts gezegd tot wat opgetrokken wenkbrauwen bij tal van organisaties die hulp verlenen aan dak- en thuislozen. De regio Holland Rijnland gaat dit voorjaar tellen.

Karin Woltering is regionaal coördinator ETHOS telling Holland Rijnland, in Nieuws071 legt ze uit hoe die telling in zijn werk gaat. “Wij volgen de Europese definitie en voor de ETHOS-telling die internationaal wordt toegepast, onderscheiden we verschillende categorieën van dak- en thuisloosheid. Mensen die in de openbare ruimte verblijven, of in een tuinhuisje, of in een bootje in een haven of die bijvoorbeeld een instelling verlaten zonder dat ze een eigen woonplek hebben.”

Nieuws071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Karin Woltering, regionaal coördinator Holland Rijnland, over de ETHOS telling dak- en thuislozen.

Woltering en haar collega’s denken dat veel van de mensen die dak- en thuisloos zijn niet gezien en daarmee ook niet meegeteld worden. “Die indruk hebben we zeker”, zegt Woltering,. “Dat zagen we ook in Noord-Oost Brabant waar ze ons voor zijn gegaan met een telling. Daar bleek dat vijftig procent van de mensen die zij telden niet bij de maatschappelijke opvang kwamen.”

Mensonterend
“De maatschappelijke opvang, zoals Leiden stichting De Binnenvest heeft, is een mooie voorziening”, benadrukt Woltering. “Maar niet iedereen klopt daar aan. Mensen proberen zo lang mogelijk zelf oplossingen zoeken, en gaan liever niet naar zo’n officiële opvang. Daarbij speelt schaamte vast een rol. Het is mensonterend als je met een plastic tasje met je laatste spullen op straat komt te staan. En mensen vinden het vaak ook geen veilige omgeving. Vaak wordt de opvang geassocieerd met verslavingsproblematiek. En daar herkent niet iedereen zich in. Jongeren gaan ook vaak liever niet naar de opvang. Die zoeken eerder steeds een plek bij vrienden of familie.”

De regio Holland Rijnland wil via een telling een beter beeld krijgen van hoeveel mensen dak- en thuisloos zijn en waar die mensen dan verblijven. “Zodat er vervolgens doelgerichter actie kan worden ondernomen om mensen te helpen”, zegt Woltering die met haar team op zoek is naar organisaties die met mensen die dak- en thuisloos zijn te maken hebben om mee te werken aan deze telling.

IJkpunt
“Ons ijkpunt is 11 april. We hebben al een startbijeenkomst gehad in Leiden met zo’n 25 organisaties, zoals de De Binnenvest, de GGZ, de politie, handhaving. Maar we streven naar negentig organisaties. Denk aan volkstuincomplexen, vakantieparken, havens, die hebben we nog niet in beeld. En daar komen we ook graag mee in contact, zodat zij ook mee kunnen werken aan deze telling.”

Het stereotype beeld van de man van middelbare leeftijd met een baard en een verslavingsprobleem valt niet samen met de diverse groepen mensen die dak- en thuisloos zijn. “Dat liet het onderzoek uit de regio Den Bosch ook goed zien”, zegt Woltering. “Er zijn ook veel vrouwen, moeders met kinderen en veel jongeren die dak- en thuisloos zijn. En heel vaak is het geen zorgvraagstuk, maar een huisvestingsvraagstuk. Maar als je geen eigen woning hebt, kom je al snel in een moeras terecht en wordt het leven ingewikkeld.”

Meedoen
Wie meer wil weten over dit onderzoek of mee helpen met de telling kan contact opnemen met Karin Woltering via het e-mailadres: ethostelling@hollandrijnland.nl. Of een kijkje nemen op de website van Holland Rijnland.

Economie Maatschappij Regio


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×