De sloop van de behuizing van Kaserne Blau start in september, hier komen straks flexwoningen voor Oekraïners. (Foto: Louis Smit)

Termijn sloop brandweerkazerne verrast makers Kaserne Blau

Dat de oude brandweerkazerne in de Merenwijk zou worden gesloopt was wel bekend, maar dat de sloop al in september begint is wel een verrassing voor Theater Ins Blau. Dat mag de gebouwen tijdelijk gebruiken als ‘makersplek’ maar moet nu op zoek naar vervangende ruimte. Dit blijkt uit het antwoord van Kees van Leeuwen, directeur van het theater, op vragen van Omroep Sleutelstad.

Vorig jaar stelde de gemeente de brandweerkazerne tijdelijk ter beschikking als ruimte waar theatermakers aan voorstellingen kunnen werken en dingen kunnen uitproberen. De plek kreeg de toepasselijke naam ‘Kaserne Blau’.

Kortgeleden werd bekend dat de sloop van de gebouwen in september start. Vervolgens worden in maart volgend jaar flexwoningen opgeleverd waarin de gemeente tot 2028 Oekraïense vluchtelingen gaat huisvesten. 

“Officieel hebben we noch van de gemeente, noch van de leegstandbeheerder, Livable, iets gehoord. Bij navraag bleek Livable ook nog van niets te weten”, zegt Van Leeuwen. “Als we er voor september uit moeten, dan staan die makers op straat, tenzij we voor die tijd een vervangende ruimte kunnen vinden, het liefst meer permanent dan nu. We maken met veel plezier gebruik van Kaserne Blau en we hebben nog tot zeker januari 2025 makers in de planning staan.”

Volkshuis
Van Leeuwen heeft bij de gemeente al aangegeven dat het Leidse Volkshuis een prima broedplaats van Leidse makers kan worden. Er zijn daar volgens hem grote en kleinere ruimtes die je goed zou kunnen gebruiken en delen.

“De gemeente staat op zich positief tegenover dit idee, maar vraagt tegelijkertijd een dermate hoge huur dat dit voor makers ver boven hun budget gaat”, zo beklemtoont Van Leeuwen. “Op voorhand geeft de wethouder aan dat er geen middelen binnen het cultuurbudget zijn om het voor makers betaalbaar te maken, dus dat is wel een lastige.”

Bestemmingsplan
Van Leeuwen heeft zijn voelhorens ook al uitgestoken naar andere bedrijfsruimtes, maar daarbij loopt hij aan tegen bestemmingsplannen. “Er staat in geen enkel bestemmingsplan iets over ruimte voor makers in de kunst en dus mag je een loods op een bedrijventerrein daar niet voor gebruiken zonder wijziging van het bestemmingsplan”, zegt hij. “De enige gebouwen met bestemming cultuur zijn in handen van de gemeente en dat maakt dan de cirkel weer rond.”

Cultuur Economie Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×