Op de plaats van de 140 gesloopte woningen worden ruim 400 nieuwe woningen gebouwd. (Video: Brigit Disseldorp)

De Sleutels over Prinsessenbuurt: 'Verouderde woningen gaan plaatsmaken voor nieuwbouw'

Woningcorporatie De Sleutels heeft besloten om een deel van de Prinsessenbuurt te slopen en te vervangen door nieuwbouw. Het gaat om de woningen rond de Julianakade, Julianastraat en Willem de Zwijgerlaan in Leiden. “Het zijn verouderde woningen”, vertelt Danny Wijnbelt, directeur-bestuurder van De Sleutels. “We hebben besloten ze te slopen, omdat we zo ook een grote kans hebben om veel woningen terug te bouwen.”

“De renovatiekosten zouden met 250.000 euro per woning te hoog worden”, aldus Wijnbelt. “En in de basis blijf je dan nog steeds een oude woning houden. De andere kant van het verhaal is dat we voor de 140 gesloopte woningen ruim 400 woningen nieuw kunnen bouwen. De bewoners zullen de vraag voorgelegd krijgen of ze akkoord gaan met het sociaal plan. Daarin staat waar de bewoners met urgentie naar toe kunnen verhuizen. We bieden ook nieuwbouw aan de Willem de Zwijgerlaan als woonoptie aan.”

Eengezinswoningen
De bestuurder van De Sleutels verzekert dat ook in de nieuwbouw eengezinswoningen komen. “We maken straks nieuwe huizen waar ook beneden- en bovenwoningen bij zitten. De benedenwoningen krijgen ook tuinen, maar die zullen wel minder diep zijn dan nu. De grotere gezinnen kunnen daar dan terugkeren.” Wat betreft het onderhoud van de bestaande woningen roept Wijnbelt op om toch vooral de gebreken te melden. “Mensen moeten in de buurt veilig kunnen blijven wonen totdat er gesloopt gaat worden.”

De Sleutels gaat de komende tijd huisbezoeken afleggen om de huurders van de Prinsessenbuurt uitleg te geven en om naar hun wensen te luisteren. Maar de woningcorporatie wil ook eerlijk en duidelijk zijn over de sloopplannen. “We gaan slopen en nieuw bouwen.” Bewoners kunnen nog tot en met 2025 in hun woning blijven wonen.

Duurzaamheid Economie Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×