Onze provincie moet in het kader van de Spreidingswet die vandaag van kracht is geworden bijna twintigduizend opvangplekken realiseren voor asielzoekers. In onze regio gaat het per gemeente om de volgende aantallen: Leiden (619), Leiderdorp (173), Oegstgeest (179), Voorschoten (167), Wassenaar (158) en Zoeterwoude (64). De landelijke taakstelling is 96.000 plekken aan het einde van dit jaar.
De aantallen die nu zijn vastgelegd in een zogenoemde capaciteitsraming kwamen ook al langs tijdens het debat in de Eerste Kamer toen die zich begin januari boog over de ‘Wet gemeentelijke taak mogelijk maken asielopvangvoorzieningen’, zoals de Spreidingswet formeel heet. Met die wet kunnen gemeenten worden gedwongen om asielzoekers op te vangen. Het moet zorgen voor een eerlijker verdeling van de vluchtelingen over het land.
Overigens hoeft niet elke gemeente individueel aan de genoemde aantallen te voldoen. Regionaal mogen ook afspraken worden gemaakt over de verdeling, zolang de aantallen per provincie maar worden gehaald. De aantallen per gemeente zijn gebaseerd op meerdere factoren. Zo speelt het inwonertal een rol, evenals het inkomens- en opleidingsniveau van de inwoners.
Commissaris
Staatssecretaris Eric van der Burg van Justitie en Veiligheid zei tijdens het debat dat hij wel interesse had in de functie van Commissaris van de Koning in Zuid-Holland. Die functie komt vrij omdat Jaap Smit zijn functie op 1 september van dit jaar neerlegt. Van der Burg deed zijn uitspraak nadat Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn hem na een positief betoog over Amsterdam voorhield dat zijn kansen op het burgemeesterschap van Rotterdam daarmee niet bepaald groter waren geworden.
“Geen misverstand. Doe ik Zuid-Holland en doet Hugo de Jonge Rotterdam. Dan hebben we volgens mij een mooie deal. En dan beloof ik u dat die 19.000 plekken ook nog gehaald worden.” Desgevraagd laat de staatssecretaris aan Sleutelstad weten dat zijn opmerking meer als grap was bedoeld. Binnen enkele maanden zullen we weten hoe serieus het was.
Dwang
In Zuid-Holland is tot nog toe een gemeente die al heeft aangegeven dat Spreidingswet aan de laars te zullen lappen. Dat is de gemeente Westland. Als een gemeente zich inderdaad niet aan de wet houdt en er ook geen regionale afspraken zijn gemaakt, waardoor het aantal opvangplekken alsnog wordt gehaald, kan de staatssecretaris ingrijpen door in de plaats te treden van het gemeentebestuur en het besluit voor zo’n gemeente te nemen. Die dwang wordt pas in het uiterste geval toegepast en niet eerder dan in 2025.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907