Valpreventie voorkomt verlies mobiliteit bij ouderen. (Afbeelding: Pixabay)

Valpreventie voorkomt dat ouderen minder mobiel worden

Vallen, opstaan en weer doorgaan, is vaak het motto. Mensen leren met vallen en opstaan. Zo lijkt vallen iets goeds en positiefs. Maar ouderen die vallen, kunnen angstig worden en minder gaan bewegen. En dat verhoogt dan weer het risico op vallen. Oefentherapeute Wendy Vergeer geeft in Zoeterwoude valpreventie.

Iedereen valt wel eens. Omdat je niet oplet, in gedachten verzonken bent of omdat er een los kleedje in de kamer ligt of een stuk speelgoed. Dat hoeft geen probleem op te leveren, gewoon overeind krabbelen en je kleding rechttrekken. Maar bij 65-plussers valt jaarlijks dertig procent wel eens en bij tachtigplussers is dat nog hoger. “Dat zijn er best veel”, zegt Vergeer. “En de gevolgen zijn soms ernstig, zoals letsel. Maar erger is dat er vaak ook angst bij komt.”

Sleutelstad Nieuws-presentator Gerry van Bakel in gesprek met oefentherapeute Wendy Vergeer over valpreventie.

Die angst zorgt ervoor dat mensen dingen gaan laten die ze juist wel moeten blijven doen. “Je ziet dat mensen dan angstig kunnen worden en bijvoorbeeld niet meer durven te fietsen”, zegt Vergeer. “Mensen die een keer hard gevallen zijn, worden vaak onzeker en daardoor minder mobiel. Daardoor nemen spierkracht en balans af en dan kom je eigenlijk in een vicieuze cirkel terecht.”

Boodschappen
Als mensen bewegingsangst krijgen, wordt de kans op vallen steeds groter, terwijl bewegen heel goed is. “Het advies is om minimaal 2,5 uur per week te bewegen en ook aan krachtoefeningen te doen. Dat is best veel. Ik raad mensen dan ook aan dat in te passen in de gewone dingen die ze al doen. De boodschappen tillen, huishoudelijke taken. Blijf in beweging. Doe ’s ochtends mee met het tv-programma ‘Nederland beweegt’.”

Valtechnieken
Een val kan door van alles komen. “Een gladde vloer, een los kleedje, iets dat in de weg staat. Maar vallen kan ook komen door dat mensen verkeerd eten. Te weinig eiwitten bijvoorbeeld en als je daarnaast te weinig beweegt, kan dat het risico op vallen verhogen.” Maar wat als je dan toch valt? “Vallen gaat heel snel, in 0,12 seconden lig je op de vloer. Belangrijk is dat je zelf wat valtechnieken aanleren die je meer beheerst laten vallen. Niet je armen uitsteken, maar je juist klein maken.”

Klaverhal
Donderdag 22 februari organiseert de KBO Zoeterwoude een themamiddag over valpreventie in de Klaverhal, Hondsdrafweg 1 in Zoeterwoude. Aanvang 14.00 uur, toegang is gratis. “We gaan die middag vooral voorlichting geven”, zegt Vergeer. “Maar we willen ook graag valtrainingen aanbieden. Daarover zijn we in overleg met de gemeente.”

Maatschappij Zoeterwoude Zorg en welzijn

Meer in dossier Zorg en welzijn

Meer in dossier Zorg en welzijn


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×