Durmus Dogan en Outman Mgharbi bij de iftar in 2023. (Foto: Chris de Waard)

Voedselpakketten in plaats van straatiftar tijdens ramadan in Leiden

Een groep ondernemers van Marokkaanse en Turkse afkomst uit Leiden en omgeving gaat tijdens de ramadan voedselpakketten uitdelen aan mensen die het wat minder breed hebben. “We hebben het hier allemaal heel goed en de ramadan is een periode van bezinning en dan is het mooi om iets voor een ander te doen”, zegt Outman Mgharbi.

De makelaar uit Leiden is een van de initiatiefnemers van de straatiftar die de afgelopen jaren tijdens de Ramadan werd georganiseerd. De eerste paar jaar in de Haarlemmerstraat en toen het verder uitgroeide, ging het evenement in 2021 naar de Stadsgehoorzaal. Daar werden in verband met de coronapandemie losse tafels neergezet zodat mensen samen, maar wel op voldoende afstand met elkaar de iftar konden beleven. Ook was die avond via een livestream te volgen en ook Sleutelstad zond het event uit op televisie.

Makelaar Outman Mgharbi vertelt over de actie die de Turkse ondernemersvereniging Leiden en de Marokkaanse ondernemersclub dit jaar organiseren tijdens de ramadan.

Voedselpakketten
Vorig jaar stonden de tafels klaar op de Aalmarkt aan de achterzijde van de Stadsgehoorzaal. Na zonsondergang werd het toen echter zo koud dat de tafels naar binnen werden gesjouwd en de iftar in de expeditieruimte van de Stadsgehoorzaal plaatsvond. “Dat ging op zich prima, maar we hebben nu toch voor een ander concept gekozen”, vertelt Mgharbi. “Nu de ramadan opnieuw in de winterperiode valt en we zo snel geen binnenlocatie konden regelen voor de Leidse Iftar, kiezen we dit jaar voor het beschikbaar stellen van zo’n 150 voedselpakketten. Die worden uitgedeeld via de Voedselbank, maar hopelijk ook via buurthuizen, aan mensen die dat goed kunnen gebruiken.

Ramadan
De ramadan begint dit jaar op 10 of 11 maart. Dat hangt er vanaf wanneer de nieuwe maan zichtbaar is.

Om zoveel mogelijk pakketten te kunnen uitdelen, wordt er ook geld ingezameld via https://www.gofundme.com/f/ramadan-behoeftige-gemeenschappen-te-ondersteunen

 

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×