De lantaarnpalen in het buitengebied van Zoeterwoude zijn recent voorzien van zwarte platen. De versieringen blijken zonnepanelen te zijn en onderdeel van een uniek experiment waarmee de kleine gemeente voorop loopt in Nederland.
Wethouder Angelique Beekhuizen is trots op de pilot waar Zoeterwoude aan mee doet. “Dit is is uniek in Nederland. Alphen aan den Rijn was de eerste gemeente die hiermee experimenteert. En nu zijn wij aan de beurt”, vertelt ze. Achter de zwarte platen zitten accu’s die, wanneer ze volledig zijn opgeladen, voldoende stroom opslaan om de lantaarnpalen drie dagen te gebruiken.
Wethouder Angelique Beekhuizen over lantaarnpalen op zonlicht in Zoeterwoude.
“De platen zitten opzettelijk hoog bovenin en volledig rondom de paal. Waar de zon ook vandaan komt en hoe hoog of laag hij staat, er wordt altijd zon opgevangen”, weet Beekhuizen. Duurzaam, maar in het regelmatig bewolkte Nederland niet altijd even praktisch. Ook hieraan is gedacht. “Ze zijn hybride. Dus als de accu leeg is, schakelen ze automatisch over naar het reguliere net”, zegt de wethouder.
Rendement
Het aanbrengen van de zonnepanelen, inclusief de aanschaf, kost de gemeente zo’n 900 euro per lantaarnpaal. “Bij een rendement van tachtig procent zijn ze in zes jaar terugverdiend”, berekent Beekhuizen naar aanleiding van vragen van de lokale VVD-fractie.
De pilot vindt plaats in ‘de Weipoort’. “In dit deel van de gemeente waren de meeste verstoringen”, verklaart Beekhuizen. Wanneer de test succesvol blijkt, komt de wethouder met een voorstel aan de gemeenteraad om alle lantaarnpalen in Zoeterwoude van zonnepanelen en accu’s te voorzien.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907