(Foto: Chris de Waard).

Woontoren bij Kopermolen niet in beton gegoten

De woontoren bij de expeditie van de Albert Heijn-supermarkt in de Kopermolen hoeft niet per se op de plek te komen waar hij nu is ingetekend. “We noemen hem nu de expeditietoren, maar dat kunnen we ook omdraaien”, zei Marco van der Schoor namens winkelcentrumeigenaar Van der Vorm Vastgoed.

Zo’n torenexpeditie, een zoektocht naar een alternatief voor de acht etages tellende toren is ook wat bouwwethouder Julius Terpstra de wijkbewoners kon aanbieden. Terpstra was op uitnodiging van de Wijkvereniging Merenwijk naar kerkelijk centrum de Regenboog gekomen om tekst en uitleg te geven over de extra woontoren die eind vorig jaar ineens opdook in de plannen voor de opknapbeurt van winkelcentrum de Kopermolen.

Om die plannen van ontwikkelaar Van der Vorm te betalen is ook extra woningbouw nodig. Die past ook goed in de gemeentelijke opgave om stadsbreed bijna duizend nieuwbouwwoningen per jaar te realiseren.

Omwonenden van winkelcentrum de Kopermolen waren massaal naar de ledenvergadering van de wijkvereniging gekomen, waar bouwwethouder Terpstra kwam uitleggen hoe het nou zat met de extra woontoren die eind 2022 ogenschijnlijk in de plannen opdook.

Gebiedspaspoort
In het door de Leidse gemeenteraad vastgestelde ‘gebiedspaspoort’ staat dat er op en rond het winkelcentrum 150 woningen bij moeten komen. Zo’n veertig daarvan zijn nu gepland in een woontoren op de expeditie van de AH supermarkt. In de tekeningen die betrokken bewoners in een werkgroep van de gemeente te zien kregen is achteraf wel een vakje ingetekend op de plek waar de toren nu is voorzien. “Maar niemand heeft ons daarop gewezen, dus wisten we het ook niet”, zegt omwonende Jenny Barnhoorn die eind december compleet overvallen werd door een nieuwe tekening waarop het vakje ineens was uitgegroeid tot een woontoren met acht verdiepingen.

Verdelen
Wethouder Terpstra wil hoe dan ook vasthouden aan de 150 woningen en dus moet er elders binnen het gebiedje plek worden gevonden voor veertig woningen, als de toren er inderdaad niet zou komen. “Daarover ga ik graag met u in gesprek”, beloofde hij. Of het realistisch is om de veertig woningen op een andere, voor omwonenden meer aanvaardbare plek te realiseren is echter de vraag. “Het is maar een klein gebiedje”, constateert fractievoorzitter Thijs Vos van de Partij Sleutelstad na afloop van de bijeenkomst. Hij is als enig gemeenteraadslid aanwezig op de wijkavond. Wel noemt hij het positief dat Terpstra uitleg is komen geven en zijn excuses heeft gemaakt voor de gebrekkige communicatie over het plan.

 

Leiden Politiek vernieuwing Kopermolen


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×