Merijn Tinga is al tien jaar de Plastic Soup Surfer
Merijn Tinga perste precies tien jaar geleden met een strijkijzer en een gasbrander zijn eerste plastic-soup-surfboard in elkaar. (Foto: Eelkje Colmjon)

Plastic Soup Surfer strijdt al tien jaar tegen plasticvervuiling

Milieuactivist Merijn Tinga, beter bekend als de Plastic Soup Surfer, voert deze donderdag precies tien jaar strijd tegen plasticvervuiling. De bioloog en surfer perste precies tien jaar geleden met een strijkijzer en een gasbrander zijn eerste plastic-soup-surfboard van plastic afval in elkaar. Het was het begin van een reis met als missie de plasticvervuiling te stoppen. Sindsdien heeft Tinga een stem in het debat rond plastic in binnen- en buitenland.

“Er is in tien jaar veel bereikt, maar de strijd tegen plasticvervuiling blijft urgent en een voortdurend gevecht. Er is veel meer aandacht en steun dan tien jaar geleden, aan de andere kant weten we ook steeds meer over de kwalijke gevolgen van plastic afval”, aldus Tinga vrijdag in de uitzending van Sleutelstad Nieuws.

Recordpoging
Op 21 maart 2014 startte Tinga dus met de bouw van zijn eerste kitesurfboard gemaakt van plastic afval van het strand. “Het was een kunstwerk en als statement wilde ik op dat board kitesurfen van België naar Duitsland, een afstand van 450 kilometer.” De recordpoging mislukte. “Ter hoogte van Ameland moest ik opgeven met koorts en wonden aan mijn voeten en handen. Ik kwam niet in het Guinness Book of Records, maar ik kreeg wel de bijnaam Plastic Soup Surfer. Maar belangrijker: ik leerde dat ‘bewustwording’ van de burger niet genoeg was voor verandering”, aldus Tinga.

Door middel van ludieke campagnes en avontuurlijke surfexpedities heeft de activist de afgelopen jaren bijgedragen aan een groeiend bewustzijn over de impact van plastic afval op het milieu. Dit heeft geleid tot concrete beleidsveranderingen, zoals de invoering van statiegeld op plastic flesjes en blikjes.

Milieugekkie
Tinga: “Tien jaar geleden werd ik nog als milieugekkie gezien wanneer ik plastic raapte van het strand. Tegenwoordig is het gemeengoed. Ik weet nog goed dat toen ik begon er maar een handvol organisaties bezig was met plastic en bewustwording. In die tijd had ik ze allemaal in een middagje gebeld met de vraag om samen te werken. De Europese Single Use Plastic regelingen zouden pas zes jaar later van kracht worden. Dat is het moment dat de bewustwording rond plasticvervuiling gemeengoed werd.”

De focus van de Plastic Soup Surfer blijft ook in de toekomst gericht op het aanpakken bij de bron: het bedrijfsleven, de overheid en de burger spelen daarin een belangrijke rol. In juni staat de tiende surfexpeditie op de planning, een reis van Londen naar Parijs (900 km). Het doel van deze nieuwe expeditie is om druk te zetten op de overheid om ook in Frankrijk statiegeld op plastic flesjes in te voeren.

Duurzaamheid Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×