Schimmelproblemen in veel Leidse wijken. (Video: Anita Janssen)

Gezondheidsproblemen en wanhoop in Leidse buurten door vocht en schimmel

In verschillende Leidse wijken, waaronder de Zeeheldenbuurt, de Kooi, Zuidwest en de Rivierenbuurt, kampen bewoners met ernstige vocht- en schimmelproblemen.

Veel van deze woningen zijn eigendom van woningbouwcorporatie De Sleutels, die sommige panden op de nominatie heeft staan voor sloop. Echter, die sloop kan nog enkele jaren op zich laten wachten, waardoor bewoners zich momenteel in een schrijnende situatie bevinden, met toenemende gezondheidsklachten.

Kinderkamer
Bij binnenkomst in een van de getroffen woningen is de ongezonde atmosfeer direct merkbaar. Een bewoonster met drie kinderen, die liever niet met naam genoemd wil worden, opent een gordijn om de schade te laten zien. Achter het gordijn is de aanblik verontrustend: zwarte schimmel bedekt de muren. Ook in de kinderkamer is de situatie niet beter. Vocht sijpelt langs de ramen. Ook in de woon- en slaapkamer. “Iedere dag leg ik droge handdoeken neer en aan het eind van de dag zijn ze kletsnat. Ik ben wanhopig”, vertelt ze. “Ik word niet gehoord als ik naar De Sleutels bel, enafspraken worden niet nagekomen.”

Bankstel
Mustapha Elhaouini uit de Stuyvesanthof heeft een soortgelijk verhaal. “Mijn vrouw heeft gezondheidsproblemen aan haar luchtwegen ontwikkeld.” Joke Vermeer uit de Falckstraat heeft naar eigen zeggen al drie keer een nieuw bankstel moeten aanschaffen, vanwege de schimmel die haar zithoek aantast. “Gek word ik ervan,” verzucht ze.

Huisbezoeken
Naar aanleiding van inspreekrondes van bewoners hebben Leidse raadsleden actie ondernomen en huisbezoeken afgelegd. “Ik ben geschokt door wat ik heb gezien,” zegt Ricky Rajaram van de PvdA. Bob Scheffer, duoraadslid voor de VVD, sluit zich hierbij aan en benadrukt dat hoewel veel panden in de toekomst gesloopt zullen worden, bewoners momenteel in een uiterst ongezonde situatie verkeren. “Er moet echt direct iets gebeuren voor de meest ernstige gevallen.”

Plan van aanpak
Naar aanleiding van alle commotie en de schokkende foto’s en verhalen is Wethouder Julius Terpstra in gesprek gegaan met de drie Leidse woningbouwcorporaties De Sleutels, Ons Doel en Portaal. “Het is goed om hierbij op te merken dat ook de corporaties de ernst en de noodzaak inzien en dat de gesprekken zeer constructief waren. Inmiddels hebben we een duidelijk plan van aanpak met ze afgesproken. Zowel voor de korte als de lange termijn”, zo staat in een verklaring van de wethouder.

Terpstra: “Dit plan is gebaseerd op heldere uitgangspunten, waarbij de gezondheid van de huurders voorop staat. Dankzij deze afspraken kunnen we snel positieve resultaten behalen voor alle bewoners.” De wanhopige moeder reageert nuchter op die aankondiging: “Eerst zien dan geloven.”

Leiden Maatschappij Schimmel in woningen


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×