Burgemeester Stemerdink gaf geschiedenisles op de Gevers Deynootschool. (Video: Brigit Disseldorp)

Oorlogsverhalen blijven actueel bij leerlingen Gevers Deynootschool

“Het is belangrijk dat we de verhalen uit de Tweede Wereldoorlog blijven vertellen”, zei burgemeester Nadine Stemerdink tegen groep 8 van de Gevers Deynootschool in Voorschoten. De school is dit jaar betrokken bij de dodenherdenking op 4 mei. Traditioneel komt de burgemeester dan een geschiedenisles geven. En de meeste kinderen hebben heel veel verhalen.

Het is volgend jaar tachtig jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. De generatie van toen is of overleden of hoogbejaard. De leerlingen vroegen hoe het in Voorschoten ging tijdens de oorlog. “Ook hier hebben mensen geleden, zijn Joodse mensen opgepakt en anderen ondergedoken. Ook hier was er verzet en honger, net zoals in andere gemeenten. Maar wat weten jullie ervan?”

Dorp in oorlog
Groep 8 heeft onlangs de interactieve les ‘Dorp in oorlog’ gevolgd in de bibliotheek. En op school is er het project ‘oorlog en vrede’. Ze weten er dus veel van. En de verhalen volgen elkaar op. Zoals de overgrootvader van een van de kinderen die in het Franse leger heeft gevochten. “Hoe mooi als je vecht voor je land.” Hij heeft ook familie die opgepakt is maar het heeft overleefd.

Of de tweeling die vroeger in een huis woonde waar de kogelgaten nog in zaten. “Dat hoorden we van de vorige eigenaar. Op een gegeven moment landden twee parachutisten in de tuin waar de Duitsers achteraan zaten. Tijdens het gevecht werd een moeder van haar zoontje gescheiden maar de Duitsers hebben het kind weer teruggebracht. Dat waren de goede.’ En een meisje woont in een huis waar eerst Duitse officieren zaten. Toen die weg gingen kwam er een Joodse familie die er ondergedoken zat.”

Oorlogssyndroom
En dan vertelt de burgemeester nog iets heel persoonlijks. “Mijn opa heeft bij Arnhem gevochten. Toen hij jaren later bij ons logeerde, stond hij midden in de nacht op met een verwilderde blik in zijn ogen. Nadine, je moet je verstoppen, de Duitsers komen eraan, riep hij. Mijn opa had wat ze toen noemden een ‘oorlogssyndroom’, tegenwoordig is dat PTSS. De oorlog was voor hem elke dag een realiteit. Mijn vader heeft hem eruit moeten halen met een klap.”

Dodenherdenking
De leerlingen zijn onder de indruk en de burgemeester is tevreden. “Die verhalen leven nog, ik zie het aan jullie, blijf ze vertellen.”

Op 4 mei helpen de leerlingen met de kranslegging en dragen zelfgeschreven gedichten voor bij het herdenkingsmonument naast het gemeentehuis in Voorschoten.

Maatschappij Voorschoten


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×