Een reconstructie van minuut tot minuut van het treinongeluk. (Video: Omroep West)

Geen strafvervolging na treinongeluk Voorschoten

Er zijn geen strafbare feiten gepleegd rondom het dodelijke treinongeluk in Voorschoten. Daarom gaat het Openbaar Ministerie (OM) niet over tot strafvervolging. Het OM komt tot deze conclusie na onderzoek van de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) en de Landelijke Eenheid van de politie. Er was sprake van een ongeluk.

Routinewerkzaamheden aan het spoor bij Voorschoten gingen vorig jaar april gruwelijk mis. Een goederentrein en een intercity botsten midden in de nacht op een kraanwagen. De  bestuurder van de kraan overleefde de klap niet en tientallen mensen raakten gewond.

Kraan
De kraan werd ingezet voor onderhoudswerkzaamheden aan het spoor. Daardoor waren twee van de vier naast elkaar gelegen sporen uit de dienstregeling gehaald. Kort voordat de werkzaamheden klaar waren, werd de kraan alvast teruggereden naar de oversteekplaats bij het station. Daar zou gewacht worden op de rest van de werkploeg, om gezamenlijk de twee andere sporen over te steken. Echter, voordat dit gebeurde en voordat de rest van de werkploeg op de afgesproken plek was, is de machinist overgestoken. “Het is niet te achterhalen waarom de kraanmachinist, ondanks deze afspraak, eerder aan de oversteek is begonnen”, laat het OM dinsdag aan Omroep West weten.

Ongeluk
“Er zijn geen technische gebreken aan de kraan vastgesteld en er zijn geen aanwijzingen dat de kraanmachinist onwel zou zijn geworden of de kraan opzettelijk voor de goederentrein zou hebben geplaatst. Het OM concludeert daarom dat er sprake is van een ongeval.” Na het ongeluk zijn twee onderzoeken aangekondigd: een strafrechtelijk onderzoek en een onderzoek vanuit de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Dat rapport is naar verwachting medio mei gereed. Het strafrechtelijke onderzoek is standaard na zo’n groot ongeluk.

112 Sleutelstad Maatschappij Voorschoten Treinongeluk bij Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×