De meivakantie betekent traditiegetrouw topdrukte in de attractieparken. Duinrell in Wassenaar is het op een na best bezochte park van ons land. Dat grote succes is misschien wel mede te danken aan een wat merkwaardige show die in 1979 aan het publiek werd gepresenteerd: een voorstelling met zingende en grappenmakende kikkers. Diederick van Dril tot Slotenkroos en zijn zes groene vrienden bereikten een cultstatus.
Het landgoed Duinrell heeft al sinds de jaren dertig een recreatiefunctie. In de jaren zeventig zijn er onder meer een camping, zwembad, speeltuin en theehuis gerealiseerd. Maar eigenaar en directeur Graaf Hugo van Zuylen van Nijevelt zit wel ergens mee in zijn maag: een nogal saai waterorgel. Dat waterorgel is altijd een populaire trekpleister. Publiek kan plaatsnemen in een klein openluchttheater, met uitzicht op een vijvertje met daarin het orgel.
Computer
Dat orgel werd live bespeeld door een medewerker, die met zijn spel direct reageerde op het publiek. “Eigenlijk al heel erg interactief”, blikt de huidige directeur Philip van Zuylen van Nijevelt terug op die periode. “Maar de organist ging met pensioen en er was geen opvolger.” Daarom is toen besloten om het waterorgel door een computer te laten besturen. Helaas bleek al vrij snel dat dit lang zo leuk niet was. Er moest iets gebeuren om het waterorgel en het buitentheatertje weer aantrekkelijk te maken.
Disney
Hugo van Zuylen kwam op een idee toen hij in de VS de Disneyparken bezocht. Populair daar zijn de animatronic-shows, ofwel volledig mechanische voorstellingen met bewegende poppen. Dat soort zingende en pratende figuren zouden een aantrekkelijke toevoeging kunnen zijn aan de vijver met het waterorgel, meende Van Zuylen sr. Een show met kikkers in de hoofdrol lag voor de hand: het park in Wassenaar heeft dan al enkele jaren een kikker als beeldmerk. Het idee voor de Kikkershow is geboren. Het bleek een stevige investering, maar Van Zuylen is niet de man die zich daardoor laat afschrikken. “Als ik het leuk vind, dan zal het publiek het ook wel leuk vinden”, was altijd zijn motto.
Kunstenaar
Het ontwerp van de kikkers werd gemaakt door Peter Collee, de huisontwerper van Duinrell. Een wonderlijke man, volgens Philip van Zuylen: “Echt een kunstenaar. Hij woonde op het kasteel dat toen op het landgoed stond. Hij had geen vaste werktijden en hij kwam alleen in actie als hij inspiratie had.” Het Duitse bedrijf Hofmann Figuren is gespecialiseerd in het maken van bewegende figuren voor pretparken en winkels. Het bedrijf kreeg de opdracht om op basis van de tekeningen van Collee zeven kikkers te maken: een presentator en twee muzikale zangtrio’s.
Aan weerszijden van het waterorgel werden twee houten huisjes neergezet met rieten daken. Met grote deuren, die open en dicht konden, zodat de figuren makkelijk ten tonele konden verschijnen of verdwijnen. Het rechterhuisje kreeg bovendien een draaipodium, waardoor de twee zangduo’s elkaar konden afwisselen. “Er kwam nog heel wat techniek bij kijken. Alles werkte op basis van luchtdruk. Bandrecorders zorgden voor het geluid, maar ook de bewegingen van de kikkers en de deuren werden met die banden aangestuurd”, vertelt Philip.
Zang
Voor de stemmen van de figuren nam graaf Hugo van Zuylen contact op met de dan populaire imitator Robert Paul. Die kreeg de vraag of hij de stemmen van de kikkers kon inspreken en -zingen. Paul aarzelt in eerste instantie: “Er was een script, maar dat was geschreven door iemand die geen scriptschrijver was. Ik heb het toen gelezen en gezegd dat ik het wel wilde doen, mits ik het zelf mocht herschrijven”, vertelt de imitator in 2010 in een interview.
Personages
Paul geeft elke kikker een eigen karakter. Hoofdpersonage Diederick van Dril tot Slotenkroos praat een beetje bekakt en blijkt van adel te zijn: een kleine knipoog naar de familie Van Zuylen. Voor de muziek wordt Hans Vermeulen benaderd, die op zijn beurt twee zangeressen introduceert. Anita Meijer en Dianne Marchal vertolken de stemmen van de ‘Kikkerettes’; vrouwelijke kikkers met rieten rokjes die verleidelijk met hun heupen draaien. Philip herinnert zich nog dat hij mee mocht naar de studio van Vermeulen in Den Haag om de opname bij te wonen. “Dat vond ik toen echt supercool.”
Een jeugdige Paul van Vliet verrichtte de opening in 1979. (Foto: Duinrell)
Play Kwek Show
Toen alles op zijn plek stond en de bewegingen van de poppen synchroon waren gelegd met het geluid en de hele show geprogrammeerd was, was de eerste animatronic-show van Nederland een feit. Paul van Vliet verrichtte de opening en Diederick en zijn vrienden werden meteen omarmd door de bezoekers. Het geluid van de show is zelfs op vinyl uitgebracht.
De oorspronkelijke Kikkershow bleef bestaan tot 1990. Toen werden de stemmen, liedjes en de meeste poppen vervangen en opende de Kikkershow 2.0, onder de titel ‘Play Kwek Show’.
Die opvolger is een parodie op de bekende Playbackshow op televisie, wordt mede ingesproken door Henny Huisman en draait na 34 jaar nog steeds.
Cultstatus
De Play Kwek Show is inmiddels ook behoorlijk vintage. Want welk kind kent Henny Huisman nu nog? En toch is Duinrell niet van plan om er afscheid van te nemen. “Misschien dat we ooit de techniek verbeteren, maar we halen hem niet weg, het is gewoon een stuk nostalgie”, zegt Philip van Zuylen. ‘Pretparkgekkies’ kunnen dat beamen: volwassen fans zingen de liedjes regelmatig luidkeels mee. Er zijn er zelfs bij die zelf T-shirts hebben laten maken met afbeeldingen van de figuren. De zingende kikkers van Duinrell hebben echt een cultstatus bereikt.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907