Het samenscholingsverbod rondom winkelcentrum Lange Voort in Oegstgeest wordt uitgebreid. (Foto: Chris de Waard)

Oegstgeest breidt samenscholingsverbod uit: 'kinderen tot bloedens toe geslagen'

Het samenscholingsverbod rondom winkelcentrum Lange Voort in Oegstgeest wordt uitgebreid. Naast het bestaande gebied in de directe omgeving van het winkelcentrum is nu ook een sportveldje tot het einde van de zomer verboden terrein voor rondhangende groepen.

Het samenscholingsverbod rond het winkelcentrum geldt sinds donderdag, nadat bleek dat zich in de afgelopen periode meerdere keren intimiderende en gewelddadige situaties hebben voortgedaan bij het winkelcentrum. “Er zijn jonge kinderen tot bloedens toe geslagen. Ondernemers en klanten worden getreiterd”, zegt burgemeester Jaensch.

Sinds het instellen van het samenscholingsverbod lijkt de situatie in het gebied wat gekalmeerd, aldus de burgemeester. Wel blijkt een deel van de overlast zich te verplaatsen naar een nabijgelegen basketbalveldje. Dat is nu dus aan het verboden gebied toegevoegd.

Burgemeester Jaensch over het samenscholingsverbod rondom het winkelcentrum

Waterbedeffect
“Zorgen over een zogenaamd waterbedeffect die leven bij politieke partijen zijn deels terecht”, aldus de burgemeester. “Maar als je heel ver van het winkelcentrum komt dan wordt het ook minder gezellig”, aldus de burgemeester, verwijzend naar de aantrekkende werking van de drukte rond het winkelcentrum.

De komende tijd wordt door politie en BOA’s extra gepatrouilleerd rond het winkelcentrum. Groepen jongeren worden door hen weggestuurd. “Wegsturen is misschien wat licht”, vond CDA-raadslid Tobias van der Hoeven. “Is het niet beter om jongeren bijvoorbeeld mee te nemen naar het politiebureau?”

Brieven
De komende tijd zoekt de politie uit wie er precies betrokken is bij de incidenten. Duidelijk is dat het over jongeren met een binding met Oegstgeest gaat. Van de betrokkenen is inmiddels een redelijk beeld omdat er filmpjes van de incidenten de ronde doen. “De betrokken jongeren krijgen allemaal een brief”, liet de burgemeester weten. “Ook kunnen individuen een gebiedsverbod opgelegd krijgen. Dat betekent dat ze helemaal niet meer in of rond het winkelcentrum welkom zijn.”

De burgemeester heeft gesproken met ouders van slachtoffers. “Die hebben mij opgeroepen flink door te pakken.” Jaensch roept inwoners op vooral aangifte te doen van incidenten. “Ik hoor van ouders dat hun kinderen geslagen zijn, maar dat er geen aangifte is gedaan. Dan hebben we niet voldoende informatie om de daders te pakken.”

Het blok linksboven is aan het gebied toegevoegd. (Foto: Gemeente Oegstgeest)

 

Advertentie

Maatschappij Oegstgeest Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×