Park Cronesteyn in Leiden kampt met een ware invasie van rode Amerikaanse rivierkreeften. Deze exotische indringers graven niet alleen gaten in de oevers, maar zorgen ook voor een toename van bagger in het water, waardoor het water troebel wordt en waterplanten geen kans krijgen om te groeien. Daarnaast knippen de rivierkreeften met hun scherpe scharen de planten kapot.
De problemen blijven niet beperkt tot Park Cronesteyn, want de rivierkreeften verstoren ecosystemen in grote delen van Nederland. In opdracht van de gemeente Leiden en het Hoogheemraadschap van Rijnland is er nu een onderzoek gestart om de rivierkreeften op een natuurvriendelijke manier te bestrijden.
Thijs Koedijk, veldwerker, en Yannick Janssen, projectleider, zijn betrokken bij dit project. Koedijk, wijst naar een aantal netten die zijn geplaatst om de rivierkreeften te vangen. “We zijn nu even bezig en zitten op een kilootje of vijf”, vertelt hij. Na het vangen, worden de kreeftjes gemerkt met een fluorescerend merkteken, waarna ze weer terug worden gezet.
Uit de terugvangst, zo noemen de onderzoekers het als een kreeft voor de tweede keer wordt gevangen, kunnen ze tot achter de komma nauwkeurig berekenen hoe het gaat met de populaties. Er wordt met name onderzocht of het aanleggen van natuurlijke oevers helpt om de populaties terug te dringen.
Duurzaamheid Leiden MaatschappijSleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907