De oude brandweerlocatie in de Merenwijk. (Foto: Louis Smit)

Bewonersavond: 'Flexwoningen Merenwijk mogen geen getto worden'

De 75 flexwoningen die zijn gepland op de oude brandweerlocatie aan de Gooimeerlaan mogen straks geen getto gaan vormen. “Prima dat er van 2025 tot 2028 Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen, die mensen moeten absoluut worden geholpen, maar als er daarna uitstromers uit de maatschappelijke opvang en andere groepen komen wonen, dan weet je niet weet wat er op dat afgesloten eilandje gebeurt.” Dit geluid was maandag te horen tijdens een avond voor omwonenden over de gemeentelijke plannen voor deze locatie in de Merenwijk.

“De flexwoningen liggen op een afgesloten eilandje zonder verbinding met de rest van de wijk. Dat mag geen getto worden. Straks moeten er kinderen langs fietsen naar school, ik ga er in elk geval ook niet lopen”, zei Sjaak Lolkes de Beer, een van de buren van de locatie en voormalig winkelier uit de Kopermolen. “Ik hoor ook van winkeliers dat die zich zorgen maken over de toekomstige aanwezigheid van deze bijzondere groepen in de wijk.”

Daarbij gaat het, zo bleek tijdens de avond, om voormalige daklozen, ex-verslaafden, begeleide mensen met een psychosociale problematiek, statushouders en werkende jongeren. Volgens projectmanager Diana Bak gaat er alles aan gedaan worden om de nieuwe bewoners van de locatie juist wel te introduceren in de rest van de wijk, bijvoorbeeld door zogenoemde buddy’s in te zetten.

Andere kritiek was dat het wijkje met de flexwoningen voor meer dan 150 bewoners voorzien wordt van eigen parkeerplaatsen, terwijl, zo zei iemand, de nieuwbouw van Leiden-Noord het min of meer zonder parkeerplaatsen moet stellen.

Onder de circa twintig aanwezige omwonenden waren er enkelen die opnieuw met spijt constateerden dat de flexwoningen worden neergezet voor een periode van vijftien jaar, terwijl de vergrijzende Merenwijk behoefte heeft aan permanente woningen ten behoeve van de doorstroming. De wijkvereniging kaartte dit vorig jaar aan.  Het argument dat de gemeente aanvoert voor de tijdelijkheid van de bebouwing is dat gewacht wordt op een besluit over de aanleg van een stationnetje op de oude brandweerlocatie. Merenwijkers betwijfelen sterk of dat stationnetje er ooit echt komt.

Projectmanager Diana Bak toont de locatie voor de flexwoningen waarnaast ook een extra fietspad is gepland. (Foto: Louis Smit)

Nog geen woonbestemming
Diana Bak beklemtoonde dat er haast is geboden met de bouw van de flexwoningen omdat er opvanglocaties voor Oekraïners in Leiden worden gesloten, en er nu geld van het Rijk beschikbaar is. Het ontwerp van de flexwoningen is al in de maak, terwijl de procedure voor het veranderen van de bestemming van de locatie in een woonbestemming nog moet starten.

Aanstaande donderdag kunnen mensen inspreken bij de raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling en op 9 juli neemt de gemeenteraad een beslissing over de uitgangspunten voor de oude brandweerlocatie en over een uitvoeringskrediet. De gemeente wil dat de brandweergebouwen vanaf september worden gesloopt. In 2025 zouden de Oekraïners er al gehuisvest moeten worden.

 

Advertentie

Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×