De demonstranten werden naar een protestvlak naast de brug gedreven door de politie. (Foto's en video: Chris de Waard en Jan Frensen)

De Generator vraagt met optreden aandacht voor politiegeweld tijdens Pride

Theater De Generator voerde vrijdag op de Catharinabrug in Leiden een kort optreden op om aandacht te vragen voor het politieoptreden tijdens de Pride Leiden vorig jaar. Demonstranten die het feest te commercieel vinden, werden door de politie van de brug afgedreven toen ze een banner tegen regenboogkapitalisme probeerden op te hangen.

De politie erkende vorig jaar dat er geweld had plaatsgevonden, maar noemde dit toen ‘kort en gepast’. De twee demonstranten die opgepakt waren tijdens het protest, waren dit volgens een woordvoerder van de politie vanwege ‘mishandeling van een agent en belediging van een andere agent’.

“Pride is van origine een protest”, vertelt creatief directeur van Theater De Generator Jonny Tudor, initiatiefnemer van het optreden en deelnemer aan het protest. “Terwijl zij de banner wilden ophangen sprongen er vijf, zes agenten bovenop hen. Ik heb het met eigen ogen gezien en gevoeld hoe de politie ons van die brug af heeft geslagen.” 

Protestvak
De demonstranten werden naar een protestvlak naast de brug gedreven door de politie. Maar hier werd niet over gecommuniceerd, aldus Tudor. “Er wordt op je ingeslagen, maar je hebt geen idee waarom. Behalve dat je blijkbaar geen spandoek op mag hangen.”

“De agenten wilden ook niet zeggen waarom ze het deden. We vroegen: Waarom doe je dit? Waarom duw je ons? Sla ons niet. Er werd iemand uit het niets op de grond getrokken. Toen hebben we haar nog omhoog geholpen, maar even later is zij ook gearresteerd. Echt met handboeien en alles.”

Optreden
Tijdens het optreden vrijdag, ter herinnering aan Stonewall Remembrance Day op die dag, kregen toeschouwers een koptelefoon op. Er waren fragmenten te horen van het politieoptreden, gevolgd door een fragment uit een interview met de organisatie van Pride toen zij de award voor ondernemend talent van het jaar ontvingen. Hierna volgde een dansopvoering van drie dansers.

“De dans was bedoeld om de brug terug te pakken. Dat het ook onze brug is, en om het te ontdoen van het geweld wat heeft plaatsgevonden”, aldus Tudor.

Verantwoordelijkheid
Het optreden is bedoeld ter herinnering, maar ook om aandacht te vragen voor de gebeurtenissen. “Het bleef namelijk erg stil”, vindt Tudor. “De organisatie heeft de politiek opgezocht, er hebben een aantal mensen ingesproken bij de gemeenteraad. Maar er is verder geen verantwoordelijkheid genomen. De burgemeester zei dat hij en de politie goed hadden gehandeld. De organisatie van Pride sprak van een succes. In de media is het een heel klein beetje geweest, maar eigenlijk werd niet gevraagd: Wat is hier gebeurd en waarom? Er werd eigenlijk vanuit gegaan dat we wel iets verkeerd gedaan hadden.”

Na afloop van het optreden konden geïnteresseerden en betrokkenen napraten in Theater De Generator.

 

 

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×