Vlaggenschip tijdens de erfgoedtoer is de Terra Nova met aan boord een varende expositie. (Foto's: Emile van Aelst)

Erfgoedtoer van historische bedrijfsvaartuigen doet Leiden aan

De vloot van varend erfgoed die deze week Leiden aandoet mag dan wat bescheidener in omvang zijn dan Sail Leiden, zoals het in 2018 plaatsvond, maar het wordt zeker weer de moeite waard om te gaan kijken bij de Haven en de Zijlsingel bij het Ankerpark waar circa zeventig historische bedrijfsvaartuigen aanmeren. Het belooft bovendien heel aardig weer te worden, alleen zaterdag begint met regen.

Ook de Historische Sleepboothaven bij de Grote Havenbrug doet volop mee. Daar komen vandaag nog twaalf grote sleepboten aan en twee grote vrachtschepen. Eéntje van maar liefst 42 meter ligt er al.

Leiden is de achtste etappeplaats van de erfgoedtoer van de Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig (LVBHB) die dit jaar het vijftigjarig bestaan viert. De schepen blijven het hele weekend in Leiden. Maandagmorgen varen de schepen door naar Amsterdam. In totaal doen de schepen tijdens de vaartoer vijftien plaatsen aan. Ze leggen daarbij duizend kilometer af. De erfgoedtoer begon op 5 juli in Middelburg en eindigt eind augustus in het Overijsselse Hasselt waar ook het slotfeest plaatsvindt.

In Leiden is ook de hier gevestigde Stichting Verenigde Hollandse Zeil Compagnie bij de organisatie betrokken. de VHZC zet zich in voor het behoud en de promotie van de grootste varende historische zeilvloot ter wereld en regelt onder andere de opening aan boord van de in 1929 in Leiden gebouwde Terra Nova. Dat is het verenigingsschip van de LVBHB.

Vorig jaar vroegen het CDA en D66 in Leiden aandacht voor varend erfgoed. De partijen willen meer  ligplaatsen voor de historische schepen.

De Vereniging ‘Het Historisch Bedrijfsvaartuig’ viert haar vijftigjarig bestaan met een bijna duizend kilometer lange vaartocht door alle provincies van Nederland. Komend weekend wordt Leiden aangedaan.

Cultuur Leiden Maatschappij Sail Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×