Leidse boomspiegels met en zonder spontane vegetatie. (Foto's: Chris de Waard).

Gemeente Leiden omarmt onkruid rond bomen

Spontane vegetatie onkruid noemen is voor sommige mensen tegenwoordig bijna vloeken in de kerk, maar feit is dat de gemeente Leiden een proef gaat doen met het laten staan van al die spontaan opkomende plantjes. In elk geval in boomspiegels. Zo heten de vakken rond bomen die een plek hebben in betegelde stoepen.

De gemeente Leiden schoffelt 7.877 van die boomspiegels meerdere malen per jaar om de spontane vegetatie te verwijderen. Dat het denken over dat soort groen de afgelopen jaren is veranderd, blijkt wel uit het feit dat in Leiden steeds meer ruimte wordt gegeven aan de stoepplantjes. Niet alleen fysiek door de boomspiegels groter te maken, maar ook door ze op steeds meer plekken te laten staan.

  • Niet zo
    Niet zo
  • Niet zo
    Niet zo
  • Maar zo
    Maar zo
  • Maar zo
    Maar zo
  • Maar zo
    Maar zo

Draagvlak
Bij de bewustwording over het belang van dit soort groen in de versteende stad spelen meerdere partijen een rol. De Hortus botanicus heeft al tijden een populair project rond stoepplantjes en ook de stadsecoloog en de Leidse MilieuRaad wijzen op het belang van spontane vegetatie. Ze pleiten voor een toleranter beheer waarbij de plantjes zoveel mogelijk blijven staan, maar wel op zo’n manier dat ze niet voor overlast zorgen. Ook onder de inwoners groeit het draagvlak voor het laten staan van de spontane vegetatie in het straatbeeld.

In Leiden komt nu een pilot in alle wijken behalve in de binnenstad waarbij de spontane vegetatie rond de bomen blijft staan. Alleen als de stoep of de boom zelf beschadigd wordt door het oprukkende groen, wordt nog wel ingegrepen. Om te voorkomen dat omwonenden zelf de schoffel ter hand nemen, volgt er ook een campagne om inwoners actief te informeren over de waarde die spontane vegetatie heeft.

Hittestress
De begroeiing in boomspiegels draagt onder andere bij aan vocht- en luchtdoorlating van de bodem, het helpt tegen wateroverlast en hittestress en het past bij de Leidse ambitie om zich landelijk en Europees te profileren als kennisstad op het gebied van biodiversiteit. Inwoners houden overigens de mogelijkheid om een boomspiegel te adopteren en zelf voor de plantjes rond de bomen te zorgen. Net zoals dat ook al opĀ  veel plekken gebeurt met geveltuintjes.

Het voorstel werd vorige maand ingediend door de Partij voor de Dieren, Studenten voor Leiden, de SPO en GroenLinks in Leiden en wordt de komende tijd uitgewerkt.

Leiden Maatschappij Politiek stoepplantjes


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×