Zondagmiddag kan iedereen op het Pieterskerkplein in Rembrandt-stijl op de foto. (Archieffoto: Emile van Aelst)

Leiden onderweg naar Open Monumentendagen

Het thema van Open Monumentendagen (OMD) is dit jaar ‘Routes, netwerken en verbindingen’. Dat is samengevat als ‘Onderweg’ en hoe dat wordt ingevuld wordt duidelijk in het weekend van 14 en 15 september.

“Dit thema past heel goed bij Leiden als stad van handel en wandel”, blikt voorzitter Alexander Geertsema van OMD Leiden vooruit op een weekend vol Leidse stadsgeschiedenis. “Naast waterwegen en handelsroutes, hebben we veel monumenten die passen bij ‘Onderweg’. Denk aan de stadslogementen, stadspoorten en vervoer over water, weg en spoor. Samen met onze vrijwilligers en de professionals van Erfgoed Leiden hebben we een mooi programma opgesteld.”

Informatiepunt
Dat programma is inderdaad uitgebreid. Het is daarom maar goed dat in de hal van het stadhuis een gezamenlijk informatiepunt wordt ingericht voor OMD, de Historische Vereniging Oud Leiden (HVOL), de 3 October Vereeniging, en de Historische Trekvaartdag en Erfgoed Leiden en Omstreken. Daar kan iedereen informatie krijgen of afhalen over alle activiteiten.

Blauwe Tram
Op het Ambachtsplein bij de Langegracht zijn onder andere demonstraties van ambachten. Ook staan daar enkele oldtimers. Oldtimers zijn zondag de 15e trouwens ook te zien in de stad. Tussen 11.00 en 13.00 uur rijden oldmobiles een deel van het oude traject van de Blauwe Tram door Leiden en buurgemeenten. Het Rapenburg en het Pieterskerkplein staan zondag in het teken van de eeuw van de trekschuit, de 17e eeuw. Ook zijn er gratis rondvaarten vanaf het Rapenburg en ook bijzonder is de kans om de trans van de Pieterskerk te bezichtigen. Na 117 traptreden is het uitzicht over de stad geweldig.

Matilo
Verder zijn er tijdens de Open Monumentendagen natuurlijk tal van historische gebouwen te bezoeken en worden er lezingen, optredens en rondleidingen gehouden. Buiten het centrum doet ook Park Matilo mee. Er zijn daar zowel op zaterdag als op zondag verschillende rondleidingen van elk een uur.

Advertentie

Cultuur Leiden Maatschappij Regio Open Monumentendagen


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×