(Foto: Jan Frensen)

Raad Oegstgeest kritisch op plannen La France

De gemeenteraad van Oegstgeest is kritisch over woningbouwplannen bij voormalig partycentrum La France in het dorp. Voor de plannen zou het gebouw moeten wijken. Maar dat gebouw heeft veel cultuurhistorische waarde en zou, in ieder geval voor een deel behouden moeten worden, vindt een groot deel van de raad.

De gemeenteraad ging donderdag in gesprek over de uitgangspunten voor de ontwikkeling in het gebied. Daar staan zaken in als de maximale bouwhoogte en de afstand tot andere gebouwen, maar ook wat er wel en niet behouden zou moeten worden. Over het behoud van het pand staan nu geen harde eisen opgenomen, alleen dat er gepoogd moest worden de naastgelegen kosterswoning te behouden.

Buitengevel
Er staan nu vooral wensen in, maar hier zou de ontwikkelaar vanaf mogen wijken. Een groot deel van de raad vindt dat dat wel wat minder vrijblijvend mag, maar het verschilt per partij hoeveel er behouden zou moeten blijven. Als het aan het CDA ligt blijft in ieder geval de buitengevel van het pand behouden. Een appartementencomplex van 100 woningen ziet de partij dan ook niet zitten. “De consequentie is dat het dan 30 of 40 woningen worden, maar dat is helemaal niet erg, als je kijkt naar de scholen die er zitten, en de lastige verkeerssituatie die je nu al hebt”, vindt Van der Hoeven.

Van der Hoeven noemt het plan dat voorligt ‘het slechtste plan in tien jaar’. Ook de VVD is kritisch. “Ik noem het niet het slechtste plan, want dat is in juni al aangenomen”, zegt Inge Oosterhuis, verwijzend naar de nieuwbouw bij de Almondehoeve. Naast de sloop van het pand en de verkeerssituatie is de oppositie kritisch over zorgwoningen, waar niet gegarandeerd mensen met een zorgbehoefte komen te wonen, het aantal middeldure woningen in het plan en parkeren bij de ontwikkeling.

Tobias van der Hoeven over ‘het slechtste plan in tien jaar’.

Hofjes
PrO is blij met het realiseren van extra woningen, waaronder hofjeswoningen voor ouderen en sociale woningen in het plan. Toch zou de kosterswoning en de deel van La France tot aan een karakteristiek torentje behouden moeten blijven. De nieuwe appartementen zouden er dan omheen gebouwd moeten worden.

En ook D66 is blij met bebouwing, ook bebouwing die wat de hoogte in gaat. “Er staan daar nu al twee woontorens en een kerk”, zegt Arne-Jan Vos. Maar ook zijn partij lijkt het een goed idee om meer van de bestaande bebouwing te behouden. “In ieder geval de kosterswoning en het gebouw tot aan het torentje.” Daarmee lijkt het een stuk waarschijnlijker dat er in ieder geval een deel van het gebouw behouden blijft, maar voor het volledig behouden van La France lijkt momenteel geen meerderheid.

De gemeenteraad neemt later deze maand een besluit over het plan.

 

Link in Bio Maatschappij Oegstgeest Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×