Gisteravond werd tijdens het Politiek Forum van de Leiderdorpse gemeenteraad de eerste inhoudelijke discussie gevoerd over de plannen om vergunninghoudersparkeren in te voeren in de wijken Zijlkwartier en Hofje van Holtlant. Een meerderheid van de raad is kritisch en lijkt de plannen niet te gaan steunen
Het doel van de plannen is om parkeeroverlast in de desbetreffende wijken tegen te gaan. Deze ‘wijkvreemde parkeerders’ zijn in het Zijlkwartier veelal afkomstig uit buurgemeente Leiden en in het Hofje van Holtlant gaat het om bezoekers van het Alrijne Ziekenhuis. De kwestie ligt al een lange tijd op tafel: al op 7 november 2022 werd een motie aangenomen om zo snel mogelijk een oplossing te vinden voor de parkeerproblemen in de wijken
Wethouder Gebke van Gaal over de voorgestelde oplossing om parkeeroverlast tegen te gaan.
Betaald parkeren
De motie die in 2022 werd aangenomen bevatte echter nog een tweede deel: ‘de oplossing mag geen vorm van betaald parkeren zijn.’ Volgens leden van de raad wordt dat nu toch voorgesteld. “De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) stelt dat vergunninghoudersparkeren ook een vorm van betaald parkeren is”, zegt VVD-fractievoorzitter Frank van Noort bijvoorbeeld. Ook de andere partijen lijken dat te ondersteunen en vragen zich af waarom het college, ondanks de motie, toch een vorm van betaald parkeren voorlegt.
Volgens wethouder Gebke van Gaal ligt het anders: “Gemeentelijk is afgesproken dat er vier opties waren, waarvan betaald parkeren en vergunninghoudersparkeren los van elkaar stonden.” Ook wijst zij erop dat er goed over is nagedacht en dat dit de meest haalbare optie is om de parkeeroverlast tegen te gaan. Ook wijst zij erop dat er voldoende draagvlak is onder de bewoners van de wijk.
Draagvlakonderzoek
Vooraf aan het voorstel is door onderzoeksbureau Ipsos I&O een draagvlakonderzoek uitgevoerd in de wijken. Over de uitkomsten van dit onderzoek valt te twisten. Het is namelijk zo dat slechts een beperkt aantal wijkbewoners de enquête heeft ingevuld, waarvan inderdaad een kleine meerderheid achter de plannen staat. Hoe het zit met zwijgende meerderheid van de bewoners is onbekend. “Het college spreekt van draagvlak, maar hebben we dat nu echt”, vraagt D66-fractievoorzitter Mieke van Ulden zich af.
Wethouder Van Gaal erkent dat het onderzoek niet ideaal is geweest. “We hebben echter niet vooraf harde voorwaarden opgesteld over hoeveel procent van de bewoners moet hebben gereageerd”, zegt Van Gaal. “We moeten het dus doen met de cijfers die we hebben en daarin zien we toch een meerderheid.” De partijen die kritisch zijn over de plannen delen dit beeld niet. “Eigenlijk interpreteert u de cijfers gewoon zoals het u uitkomt”, voegt Van Ulden er nog aan toe.
Insprekers
Er zijn veel belanghebbenden op de vergadering afgekomen. Zo zijn er diverse insprekers vanuit de wijken zelf. Maar ook zij laten een verschillend geluid horen. “Ik heb een andere interpretatie van de parkeerdruk”, zegt bijvoorbeeld de heer Salet. Hij ervaart deze als minder erg dan wordt voorgedaan. Andere buurtbewoners stellen juist al jarenlang last te hebben van langparkeerders en smeken om een oplossing.
“Ik durf mijn eigen auto niet meer spontaan te gebruiken”, zegt Henriette Koopmans. “Straks staat er ineens een wildvreemde auto voor mijn deur en hoe lang zal die er staan?” Ook de heer Vrolijk hoopt dat er snel een oplossing komt: “Door partijen wordt de angst gezaaid dat er straks in heel Leiderdorp betaald parkeren wordt ingevoerd. Als bewoner van het Zijlkwartier voel ik mij niet serieus genomen. Wij wachten al heel lang op een oplossing.”
VVD-fractievoorzitter Frank van Noort over het collegevoorstel om vergunning parkeren in te voeren in twee Leiderdorpse wijken.
Waterbedeffect
Het is de VVD die zich in de aanloop naar dit debat publiekelijk zeer kritisch heeft geuit. Eerder deze voerde de partij al op ludieke wijze actie door nep-parkeerboetes onder ruitenwissers te doen met daarop de boodschap dat betaald parkeren in Leiderdorp moet worden voorkomen. De VVD maakt zich namelijk ernstig zorgen om het zogeheten ‘waterbedeffect’ dat ook door veel andere partijen als risico wordt gezien. “Wij achten het risico dat zo’n effect ontstaat aannemelijk”, zegt ook CDA-fractievoorzitter Jan Huisman.
Het waterbedeffect houdt in dat door het invoeren van vergunninghoudersparkeren in de ene wijk, de problemen zich verplaatsen naar de omliggende gebieden. “Dat hebben we in Leiden gezien en dat verwachten we hier ook”, zegt VVD’er Van Noort.
Verordening
Een probleem dat hierbij aansluit, is dat het college volgens het oorspronkelijke voorstel de macht krijgt om ook in andere wijken, zonder inmenging van de gemeenteraad, vergunninghoudersparkeren in te voeren. “In de Leidse gemeenteraad heeft onze wethouder zich ingezet om overal betaald parkeren in te voeren”, refereert Van Noort aan de tijd dat Van Gaal raadslid voor GroenLinks in Leiden was. “Met deze verordening krijgt ze de mogelijkheid om dat hier ook te doen.”
Het is de partij van de wethouder zelf, PvdA-GroenLinks, die hier een oplossing voor biedt. De partij kondigt een amendement aan, waarin staat dat de gemeenteraad betrokken moet worden als het college ook in andere wijken vergunninghoudersparkeren in wil voeren. De raad kan dan dus ook op de rem trappen. Wethouder Van Gaal ondersteunt dit voorstel. ‘Ik vind het goed om hier de raad bij te betrekken”, zegt ze. “Het zijn grote beslissingen en daar is de goedkeuring van uw raad voor nodig.”
Kosten
Om de vergunningen kostendekkend te maken moet deze honderd euro gaan kosten. Uit het draagvlakonderzoek blijkt dat bewoners dat te duur vinden. Het college stelt daarom voor om de komende vier jaar vijftig procent hiervan te vergoeden. Dit leverde nog een ideologische discussie op in de raad. “Door de subsidie worden de kosten omgeslagen over alle Leiderdorpers”, zegt LPL-raadslid Henri Verheggen. “Wie een vergunning wil, moet dat gewoon zelf betalen.” CU/SGP-burgerraadslid Westeneng verwijst naar het verkiezingsprogramma van de partij. “Wij staan open voor vergunninghoudersparkeren als dat draagvlak heeft en kostendekkend is”, zegt hij. “Honderd euro is een reële prijs die in lijn is met wat je elders in het land ziet.”
PvdA-GroenLinks gooit het over een andere boeg en vindt dat de vergunningen voor de bewoners van de twee getroffen wijken volledig door de gemeente moeten worden betaald. “De wijkbewoners kunnen zelf niks doen aan de parkeeroverlast”, zegt fractievoorzitter Olaf McDaniel. “Het is daarom de taak van de gemeente om het op te lossen en de kosten te dekken. Dat is een teken van solidariteit.” Zijn partij zal hier volgende week een voorstel over indienen en ook aanwijzen hoe dat moet worden betaald.
Fractievoorzitter Olaf McDaniel van PvdA-GroenLinks Leiderdorp wil dat de gemeente de vergunningen gratis beschikbaar stelt aan de bewoners van het Zijlkwartier en het Hofje van Holtlant.
Spanjaardsbrug
Als het voorstel niet wordt aangenomen gaat de gemeente Leiderdorp voorlopig geen actie ondernemen om de parkeeroverlast tegen te gaan. Het is dan wachten op andere oplossingen. Hiervoor wordt bijvoorbeeld naar de Spanjaardsbrug gewezen, die binnen een aantal jaar autovrij moet worden. Dit kan ervoor zorgen dat wijkvreemde parkeerders uit Leiden het laten om hun auto in het Zijlkwartier te parkeren.
Vanuit het Hofje van Holtlant wordt de overlast met name veroorzaakt door parkeerders van het Alrijne Ziekenhuis. Een oplossing zou daar zijn om de parkeervoorzieningen van het ziekenhuis te verbeteren. Ook wordt er vanuit de raad gewezen op de mogelijkheid van het plaatsen van slagbomen. Hierdoor zou de drempel voor vreemdparkeren hoger worden. Zo’n oplossing is echter duur en ook dat kan zorgen voor een waterbedeffect.
Een meerderheid van de partijen, LPL, CDA, D66 en de VVD, lijkt de plannen niet te gaan steunen. Op 19 mei is de raadsvergadering waarin opnieuw gesproken wordt over het voorstel. Daarna vindt ook de stemming plaats.
Leiderdorp Maatschappij Politiek Vergunningparkeren LeiderdorpSleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907