Leiden Culinair werd in 2017 ook in Franse stijl gehouden op de Kaasmarkt. (Foto: Emile van Aelst)

Leiden Culinair wil ultieme Franse eetbeleving bieden

De Boisotkade in Leiden wordt in het weekend van 5 en 6 juli omgetoverd tot Quai de Boisot, compleet met Frans terras en een lange eettafel waar iedereen kan aanschuiven voor lunch of diner. Wie tenminste voor tien euro een bord en bestek heeft gekocht. De opbrengst daarvan gaat naar hospice Issoria. Daardoor smaakt het extra lekker. Bon appétit.

Die tafel is van Leiden Culinair en wordt opgesteld op de Boisotkade tussen Grand Café de Vriend en Petit Café Anne et Fred. Die twee restaurants bundelen hun krachten om de bezoekers een ultieme Franse eetbeleving te bieden met een keur aan verfijnde Franse klassiekers en laagdrempelige bistrogerechten.

Leiden Culinair wordt gehouden tijdens de Lakenfeesten die dit jaar vanwege de NAVO-top een weekje later zijn dan normaal. Het evenement begint op vrijdag 4 juli met een feestje tijdens de Peurbakkentocht. “Voor 75 euro krijg je toegang tot een VIP-gebied bij de Zijlpoort met onbeperkt drankjes en een luxe barbecue. Bovendien steun je het hospice met 25 euro per kaartje”, vertelt organisator Thijs Hemmes in het programma Nieuws071 op Sleutelstad.

Organisatoren Nikos van Aelst en Thijs Hemmes vertellen in Nieuws071 over de terugkeer van Leiden Culinair. Dit keer in Franse sfeer op de Boisotkade.

La douce France
Op zaterdag 5 en zondag 6 juli barst Leiden Culinair dan écht los op de Boisotkade. Daar wordt een lange Franse tafel in de openlucht neergezet. De sfeer is volledig in stijl met accordeonmuziek, een Edith Piaf-vertolkster en een brocante marktje. “We willen dat echte Franse gevoel neerzetten”, zegt mede-organisator Nikos van Aelst. “La douce France, maar dan in hartje Leiden.” Dat gebeurde overigens al eens eerder toen Leiden Culinair uitweek naar de Kaasmarkt in verband met de bouw van de Garenmarktgarage. Toenmalig wethouder Robert Strijk opende toen als echte Fransman het festival.

Eten met een missie
Bezoekers kopen voor tien euro een authentiek Frans brocante bordje inclusief bestek. Daarmee kunnen ze langs de deelnemende restaurants om kleine Franse gerechtjes op te scheppen. Hemmes: “Denk aan klassiekers zoals boeuf bourguignon of ratatouille, met een goed glas wijn erbij.” De opbrengst van het bordje én een deel van de omzet van de horeca gaat naar hospice Issoria. “Wie wil, mag het bordje houden, maar inleveren mag ook, zodat het bord nog een keer verkocht kan worden voor het goede doel”, zegt Van Aelst.

Hospice
Het Leidse hospice Issoria speelt een belangrijke rol in de laatste levensfase van mensen die niet thuis kunnen sterven. “Zodra je de diagnose krijgt dat je nog maar kort te leven hebt, stopt de reguliere zorg grotendeels”, legt Hemmes uit. “Dan ben je afhankelijk van anderen, en daar komt Issoria in beeld.” Het hospice draait deels op vrijwilligers en giften. “Met deze actie willen we het hospice helpen blijven bestaan.” Van Aelst vult aan: “Ik ken meerdere mensen die daar op een waardige manier afscheid hebben kunnen nemen. Als je dat hoort, wil je iets terugdoen.”

Reserveren
Wie zeker wil zijn van een plekje, kan nu al reserveren via www.leidenculinair.nl. Ook voor de vrijdagavond bij de Peurbakkentocht zijn daar kaarten te koop. Voor wie niet kan komen, maar wel wil bijdragen, kan ook alleen een donatie voor Issoria doen.

Advertentie

Leiden Link in Bio Maatschappij Leiden Culinair


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×