College legaliseert illegaal schilderij

8

Een muurschildering die is aangebracht op een zijmuur van een parkeerteerrein achter de Doezastraat is zonder vergunning aangebracht en moet volgens de gemeentelijke Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit (ARK) weg. De ARK oordeelt dat het werk niet professioneel genoeg is. De zaak kwam aan het rollen toen enkele buurtbewoners bij de gemeente aan de bel trokken. Wethouder Witteman op zijn weblog: “Die bewoners keken via de achterzijde van hun woning op het parkeerterrein en vonden een grijs parkeerterrein blijkbaar mooier. Maar moet je dan, eventueel met behulp van de sterke arm, een dergelijke muurschildering op een particulier terrein gaan verwijderen. Ik stelde me de commentaren in de krant en locale sites alweer voor. Hoeveel mensen in de stad zouden van mening zijn dat het een taak van de gemeente is om dit stukje volksvlijt te verwijderen?”

“De vraag stellen is hem beantwoorden,” moet het college gedacht hebben. Het ARK-advies is inmiddels terzijde geschoven en de vergunning is verleend. Witteman: “Wanneer de buurtbewoners het daarmee oneens zijn, dan mogen ze tegen dit besluit bezwaar maken en zal door de bezwarencommissie, of uiteindelijk zelfs de rechter, onafhankelijk worden geoordeeld of ons college in alle redelijkheid tot dit besluit heeft kunnen komen.”

Delen

8 reacties

 1. Complimenten aan de kunstenaar(s) die dit schilderij gemaakt hebben.

  Het ziet er prachtig uit. Laat ARK eens door een andere bril kijken!

  Miranda

 2. Mar van Beukering op

  Over smaak valt niet te twisten, je kan je afvragen of het hier een passende afbeelding is maar ik denk dat het in iedere geval een betere invulling is als een grijze muur zoals het eerst was.

  Ik vind ook dat de maker in iedere geval zijn best heeft gedaan om er een kleurrijk “”landelijk”” plaatje van te maken en ik kan mij voorstellen dat de ARK gedacht heeft dat een stedelijk plaatje wellicht passender zou zijn geweest.

  Mar van Beukering

 3. Mijn complimenten voor de muurschildering, meerdere muren beschilderen heeft een pré. Knap en mooi werk…!!!!

 4. Niemand heeft gezien dat er iemand aan het schilderen was? Zijn die buurtbewoners nooit thuis? Ik zou persoonlijk liever een neutrale witte muur zien met een echt boompje of klimop.

 5. geweldig dit mooie kunstwerk,als de kunstenaar niets te doen heeft mag die bij mij een kunstwerk op de muur komen maken.

  WANNEER KOM JE ??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

   

 6. laten we nou niet gaan zeuren over muurschilderingen
  heel leiden hangt er vol mee met allerlei teksten en reclame
  zelfs op speelplaatsen voor kinderen kijk maar tussen de sophiastraat/herensingel
  de schilderingen moeten gewoon blijven het fleurt de stad en die is al grijs genoeg

 7. het moet blijven, het is prachtig eindelijk een natuur schilderij.

  je doet wat voor de buurt.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de Leidse gemeentepolitiek en bericht daar over.

Je bent nu offline