(Foto's: Roy Mahadew).

Velocitas C1 Nederlands Kampioen

Op het NK korfbal in Papendrecht is Velocitas C1 Nederlands kampioen in de eerste klasse in de zaal geworden. Na drie ongeslagen poulewedstrijden trad het jeugdteam van Velocitas in de finale aan tegen CSL uit Britsum. In die beslissende wedstrijd lieten de Leiderdorpers zien waarom zij de beste waren: met een overwinning van 11 – 7 mag Velocitas C1 zich Nederlands kampioen in de eerste klasse C noemen.

Het was erg vroeg verzamelen: om negen uur ’s ochtends vertrok vanaf Leiderdorp een volle bus met spelers, staf en fans richting Papendrecht. Daar stond om 11:00 al de eerste poulewedstrijd tegen Tiel’72 op het programma. Velocitas C1 liet gelijk zien dat het speelde om de prijzen: na een enigszins zenuwachtige start wist Velocitas uiteindelijk met 8 – 5 te winnen. Ook de overige twee wedstrijden tegen KOAG en SKF werden relatief eenvoudig met 9 – 5 en 7 – 4 gewonnen, waardoor Velocitas C1 zich kon gaan opmaken voor de finale.

Tegenstander in de finale was CSL, dat ook alle poulewedstrijden met winst had afgesloten. Velocitas was gewaarschuwd en begon ijzersterk aan de wedstrijd: binnen één minuut stond de voorsprong op het scorebord. CSL sloeg echter gelijk terug en zou het in het eerste kwart van de wedstrijd elk punt van Velocitas beantwoorden met een tegendoelpunt. Een paar mooie afstandsschoten vlak voor rust brachten de Leiderdorpers echter op een riante voorsprong van 7 – 4.

Ook na rust bleken de Leiderdorpers de touwtjes stevig in handen te hebben. Velocitas wist het verschil te maken op twee vlakken: verdedigend en in het afmaken van de kansen. Waar CSL een paar opgelegde kansen niet wist te benutten leken de spelers van Velocitas aan een halve kans genoeg te hebben. Ook zaten de Leiderdorpers er verdedigend bovenop, waardoor CSL meer dan eens balverlies leidde. CSL wist de achterstand niet meer in te halen en zag Velocitas in de slotfase uitlopen naar 11 – 7. Geheel terecht was Velocitas C1 na het laatste fluitsignaal Nederlands kampioen van de eerste klasse C.

Het Nederlands Kampioenschap is de kers op de taart voor Velocitas C1, dat zowel op het veld als in de zaal ook al de competitie wist te winnen. Het laatste gedeelte van de veldcompetitie zullen de Leiderdorpers doorbrengen in een ‘kampioenspoule’. Mocht Velocitas die ook winnen dan is deelname aan het NK veldkorfbal ook een feit.

Trigon haalt het net niet

Ook Sporting Trigon was aanwezig op het NK korfbal in Papendrecht. De B1 van de Leidse korfbalvereniging werd tweede in de poule en mocht aantreden in de kleine finale voor het brons. Tegenstander was ONDO uit ‘s-Gravenzande. Na maar liefst twee verlengingen verloor Sporting Trigon met het kleinst mogelijke verschil van 11 – 10 en stond het met lege handen.