Orions Vliegkamp Valkenburg naar Woensdrecht

De tien Orion-verkenningsvliegtuigen van de marine worden zeer waarschijnlijk gestationeerd op de Brabantse vliegbasis Woensdrecht, als hun huidige thuishaven Valkenburg, onder de rook van Katwijk bij Leiden, gesloten wordt.

De marinevliegbasis Valkenburg gaat op termijn dicht omdat de grond nodig is voor woningbouw in de Leidse regio. Een verhuizing naar Woensdrecht lijkt het enige alternatief, nadat de Tweede Kamer deze week besloot om de rust in het Waddengebied te sparen. Daardoor is een verhuizing van de Orions naar marinevliegkamp Den Helder of naar luchtmachtbasis Leeuwarden, de enige alternatieve locaties, onmogelijk. Ook de milieubeweging kan zich vinden in de verhuizing van de tamelijk lawaaierige toestellen naar West-Brabant. Andere mogelijkheden als Eindhoven, basis voor grote transportvliegtuigen van de luchtmacht, viel eerder af vanwege het militaire en civiele gebruik van de luchthaven. Die gecombineerde functie brengt de overlast van luchtverkeer rond Eindhoven al naar de rand van de toelaatbaarheid. Bovendien is er nabij de landingsbaan een woonwijk gebouwd. De viermotorige Orions zijn speciaal ingericht voor verkenning boven zee. De toestellen hebben als militaire taak het opsporen van vijandelijke schepen en onderzeeërs. Daarnaast worden ze vaak civiel ingezet bij reddingsacties op zee.

Advertentie

Leiden Vliegkamp Valkenburg


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×