Vrijwilligers gezocht voor Open Monumentendagen

Neem een kijkje in de kluis van de Nederlandsche Bank, wandel langs winkels met fraaie Jugendstil-gevels en interieurs, ontdek de rol die de Leidse universiteit heeft gespeeld in de boekhandel en zwerf over de markt die in Leiden een geschiedenis heeft van negen eeuwen op dezelfde plek langs het water. En sla vooral het oudste winkeltje van Nederland niet over: koffie- en theehandel Het Klaverblad, sinds 1769. Het thema van Open Monumentendagen 2002, ‘Handel en wandel’, is Leiden op het lijf geschreven. Al in de 15de eeuw was het Leidse laken een begrip tot ver over de grenzen, onder andere via goede handelscontacten met de Hanzesteden. Nu bieden de Open Monumentendagen in Leiden een rondgang langs grote en kleine winkels met opmerkelijke gevels en interieurs, langs markten en Lakenhallen, langs woonhuizen en nalatenschappen van rijke kooplieden.

De stedelijke Waag is opengesteld en vormt het middelpunt van talrijke jeugdactiviteiten. Daarnaast zijn enkele Leidse `topstukken` te zien voor publiek, zoals het Academiegebouw van de universiteit, de Hooglandse Kerk, de Pieterskerk en het stadhuis. En zonder nijverheid zou er in Leiden geen handel zijn geweest; vandaar dat bezoekers ook een kijkje wordt geboden in de voormalige wollendekenfabriek van Scheltema en een rondleiding kunnen krijgen door de Meelfabriek. Voor het laatst, want beide objecten krijgen spoedig een andere bestemming. Ook dit jaar verschijnt er weer een uitgebreid programmaboekje, inclusief twee wandelroutes langs de opengestelde panden en veel achtergrondinformatie over handel in Leiden. Het 64 pagina’s tellende boekje zal uitkomen op 1 september en verkrijgbaar zijn bij de VVV en diverse musea en bibliotheken. Het volledige programma is nu al te vinden op de internetsite, www.leiden.nl/openmonumentendagen. In 2001 bezochten 23.000 mensen de Leidse monumentendagen. Om zoveel bezoekers door de stad te leiden zijn tientallen vrijwilligers nodig. Het Comité Open Monumentendag Leiden zoekt nog vrijwilligers die uitleg willen geven aan bezoekers en toezicht willen houden bij de monumenten. Aanmelden kan via e-mail op openmonumentendagen@leiden.nl of telefonisch: 071-5165502.

Advertentie

Leiden Meelfabriek monumentendagen


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×