Marnix Norder tijdens de open dag van de RijnGouweLijn op zaterdag 1 maart (foto: www.stoomleiden.nl).

Regio unaniem vóór komst RijnGouweLijn

De leden van de stuurgroep RijnGouweLijn (RGL) hebben woensdag een intentieovereenkomst ondertekend. Hierin staat dat gemeenten en provincie eensgezind vóór de komst van de RGL zijn en dat zij zich maximaal zullen inzetten om een financiële bijdrage voor de lijn te leveren. De regio geeft hiermee een krachtig signaal af dat de RGL er zo snel mogelijk moet komen.

Gedeputeerde Norder, voorzitter van de stuurgroep RijnGouweLijn: “Ik verwacht dat we na besluitvorming in de gemeenteraden minstens 35 miljoen euro door de gemeenten gefinancierd krijgen. De provincie draagt daarnaast 22,5 miljoen bij. Wij roepen het rijk op om 265 miljoen te reserveren voor de RijnGouweLijn. Hiervan is 150 mln. euro voor de RGL-oost. Na besluitvorming deze zomer over de planstudie kunnen we dan met de gemeenten en het Rijk een realisatieovereenkomst sluiten”.

In de intentieovereenkomst stellen de provincie en de acht gemeenten verder unaniem dat zij hun activiteiten en bouwplannen zullen afstemmen op de komst van de RGL.

Wethouders van de gemeenten Gouda, Waddinxveen, Boskoop, Alphen aan de Rijn, Rijnwoude, Zoeterwoude, Leiden, Oegstgeest en de Provincie Zuid-Holland onderstrepen dat de RGL ruim 100 miljoen euro voordeel voor de regio oplevert. Dit bedrag is gebaseerd op recentelijk onderzoek naar de effecten van de RGL op de bereikbaarheid, werkgelegenheid en leefbaarheid in de RijnGouwe-regio.

De RijnGouweLijn zorgt voor een duurzame toename van het gebruik van openbaar vervoer in de RijnGouwe-regio met 12% en kent een gunstige kostendekkingsgraad van circa 70%. Het project realiseert een goede OV-bereikbaarheid voor zo’n 78.000 reizigers per dag, vergelijkbaar met een Amsterdamse metrolijn, en zal leiden tot verbeterde leefbaarheid en werkgelegenheid van zowel de kleinere kernen als de steden Alphen en Gouda en de Leidse binnenstad.

Advertentie

Leiden RijnGouwelijn


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×