Rol Muziekhuis lijkt uitgespeeld

De rol van de Stichting Muziekhuis lijkt uitgespeeld. De stichting exploiteert het pand aan de Middelstegracht waar onder andere Q-bus, de LVP en oefenruimtes voor muzikanten zijn ondergebracht. Recent liet de stichting weten de huur niet meer te kunnen betalen. Daarom werd de huur voor de concertzaal Q-bus per 1 mei opgezegd. Wethouder Pechtold (cultuur) wil die zaal openhouden en verlaagde de huur met zo’n 21.000 euro per jaar. Inmiddels onderhandelt de wethouder met de Streekmuziekschool Leiden over de exploitatie van het hele pand. De Stichting Muziekhuis is voor de gemeente een ’te instabiele partner’, zo blijkt uit antwoorden van het college van B&W op vragen van GroenLinks.

De Stichting Muziekhuis heeft de gemeente om een verhoging van de exploitatiesubsidie gevraagd. De gemeente ziet daar niets in en schrijft dat het Muziekhuis een te instabiele partner is om zonder meer extra subsidie aan beschikbaar te stellen. Ondertussen is de huur van het complex dus wel verlaagd. Dat maakt het voor een nieuwe exploitant makkelijker om de begroting sluitend te krijgen.

Als de Streekmuziekschool Leiden inderdaad de exploitatie overneemt, zijn er nog wel problemen te verwachten met de Leidse Vereniging van Popmuzikanten (LVP). De LVP wil graag de hele bovenverdieping huren en is volgens voorzitter Theun Kohlbeck bereid daar een huur voor te betalen die ‘dicht in de buurt komt van wat er gevraagd wordt’. Het botert echter niet zo goed tussen de LVP en de Muziekschool. Die laatste is bang dat hun leerlingen, veelal jonge kinderen, in contact komen met blowende muzikanten van de LVP. Kohlbeck verwerpt dat. “Een gelegenheidsargument,” zo vindt hij. “We hebben strikte regels voor het roken van hash. Het gebeurt nauwelijks en het mag sowieso pas na 21.00 uur. Dan zijn die kinderen allang weg. De Muziekschool weet dat ook best”. Kohlbeck denkt dat de muziekschool op de oefenruimtes en vooral de bar op de bovenste verdieping uit is. Deze bar maakt de exploitatie voor de LVP mogelijk. “Zonder die bar kunnen we wel ophouden,” aldus Kohlbeck.

Leiden Muziekhuis


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×