Het terrein van het voormalige universiteitsgebouw bij het station. In de volksmond 'het zwembad' genoemd (archieffoto: Chris de Waard).

Gemeente gaat terrein Van der Putte alsnog onteigenen

De gemeente gaat het terrein waar tot vorig jaar de zogenaamde Van der Putte-flat stond alsnog onteigenen. Wethouder Hillebrand heeft het helemaal gehad met de projectontwikkelaar die het terrein nu alweer maanden braak laat liggen. In het verleden is er al jarenlang getouwtrek geweest tussen de gemeente en Van der Putte. Uiteindelijk kondigde die laatste in november vorig jaar aan snel met de bouw te starten van een complex met 75 appartementen en winkels.

PvdA-wethouder Hillebrand (Ruimtelijke Ordening) hield in november, door schade en schande wijs geworden, al een slag om de arm: “Eerst zien, dan geloven,” zei hij toen. Het lijkt erop dat hij gelijk heeft gekregen. Volgens Hillebrand worden er nu twee scenaria bekeken voor de onteigeningsprocedure: “We kunnen het plan waarvoor destijds een bouwvergunning is afgegeven nu zelf gaan uitvoeren of met een nieuw eigen plan komen. Op dit moment zijn we aan het bekijken welke optie het beste is”. Hoeveel kans Leiden maakt in de nu aangekondigde onteigeningsprocedure is nog onduidelijk. Eind vorig jaar gaf Hillebrand in een uitzending van de lokale omroep Holland Centraal toe dat de gemeente niet erg sterk staat: “Die procedure is ooit opgeschort. Als we dat nu alsnog door zouden willen zetten, moeten we waarschijnlijk helemaal opnieuw beginnen.”

De Noordwijkse projectontwikkelaar Ronny van der Putte, die tegenwoordig in Wassenaar kantoor houdt, mijdt zelf al jaren elke vorm van publiciteit. In november vorig jaar was hij bij wijze van uitzondering bereid om tegenover Sleutelstad.nl zijn verhaal te doen. “Ik ben gewoon door de gemeente genaaid,” zei Van der Putte toen naar aanleiding van de opening van de fietsenstalling bij het station. Volgens Van der Putte waren er duidelijke afspraken met de gemeente over het aanzicht van het Stationsplein. Op de plek van de inmiddels gesloopte flat zou hij luxe winkel- en woonruimte realiseren. Van der Putte: “Pas later kwam de gemeente met de verhoogde stalling op de proppen. Daardoor wordt het zicht op de onderste verdiepingen, waar de winkels gepland zijn, ontnomen. De winkelruimte is daardoor minder aantrekkelijk en dus minder waard”.

Advertentie

Leiden putte


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×