PvdA-raadslid Hilde Jansen nam het voortouw bij de organisatie van de manifestatie op het Stadhuisplein. (Foto's: Chris de Waard).

Massaal protest tegen asielbeleid

Honderden Leidenaren hebben zaterdag de manifestatie bijgewoond tegen het huidige asielbeleid van het kabinet. De deelnemende organisaties willen alsnog een specifiek pardon voor de 67 uitgeprocedeerde asielzoekers in Leiden die niet aan de nieuwe regels van VVD-minister Verdonk voldoen en dus het land uitgezet worden. Het gaat om mensen die al jaren in Leiden wonen en waarvan de kinderen vaak hier geboren zijn en op school zitten.

De manifestatie werd geopend door burgemeester Lenferink die in zijn toespraak een warm pleidooi hield voor een ruimhartiger vreemdelingenbeleid: “Je kunt dit niet met regels afdoen, als je gevoel zegt dat het niet klopt.” Hij kreeg veel bijval van zowel publiek als andere sprekers. Daaronder waren bekende Leidenaren, maar ook vluchtelingen die hun eigen verhaal vertelden.

Bij de aanvang van de manifestatie trok een groep betrokkenen een zwarte plastic tas over het hoofd onder het motto ‘met status krijg je een gezicht.’ “Veel vluchtelingen zijn hier onzichtbaar, omdat ze niet te koop lopen met het feit dat ze geen verblijfsvergunning hebben. Het kunnen dus ook heel goed uw buren zijn, waar het hier om gaat,” zo klonk het vanaf het podium.

De hele middag konden bezoekers van de manifestatie ook een petitie tekenen. Met de handtekeningen wil Leiden nog eens een laatste pleidooi houden in Den Haag. In de Tweede Kamer lijkt er weliswaar een meerderheid voor de strenge regels van het kabinet, maar een besluit moet nog worden genomen.

Leiden leidentegenuitzetting


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×