Toekomstige bewoners slaan officiële paal Roomburg

Dinsdag is door wethouder Ron Hillebrand het startschot gegeven voor de bouw van het nieuwbouwproject Roomburg. Samen met zijn voorganger Tjeerd van Rij en zijn collega-wethouder uit Zoeterwoude mevrouw Ates, bedienden toekomstige bewoners de heistelling waarmee de officiële paal de grond in werd geslagen.

De gemeente Leiden en de vier bouwbedrijven die de eerste deelprojecten realiseren (ACL, Niersman, du Prie en Van der Vorm), hebben de handen ineengeslagen om dit moment vandaag feestelijk aan te kleden. Na de officiële ceremonie op het bouwterrein vertrok een feestelijke stoet richting De Zijl Bedrijven. Daar konden de toekomstige bewoners onder het genot van een hapje en drankje alvast kennis met elkaar maken.

Leiden krijgt er in 2007 een nieuwe en bijzondere woonwijk bij met huur- en koopwoningen, eengezinswoningen en appartementen, woonboten en woonwagens. Roomburg wordt een duurzame woonwijk met een rijke historie. Bij de bouw van Roomburg wordt gebruik gemaakt van materialen die het milieu zo min mogelijk belasten. Extra isolatie, gebruik van zonne-energie en aansluiting op het stadsverwarmingsnet zijn belangrijke aspecten van duurzaam bouwen. In de wijk komt een gesloten regenwatersysteem. Dit systeem laat het regenwater in de wijk circuleren en tegelijkertijd via een natuurlijk filter van riet en biezen zuiveren.

Een deel van Roomburg wordt niet bebouwd. Daar liggen restanten van een Romeinse vesting, een gracht en een middeleeuws klooster. Die zijn van grote historische waarde dat dit gedeelte van Roomburg is aangewezen als archeologisch monument. In de overige delen van Roomburg voert de gemeente Leiden tot oktober 2003 uitgebreid archeologisch onderzoek uit.

De Energiewijk zal als eerste klaar zijn. Deze wijk bestaat uit 151 eengezinswoningen en drie woontorens met 114 luxe appartementen. Ook is er ruimte voor eigenaren die hun huis naar eigen idee willen vormgeven. Hiervoor zijn twintig woningen aangewezen.

In de komende jaren verrijzen de overige vijf deelgebieden in Roomburg: Watertorens, Schakels, Historie, Ecologie en Landschap. Elk gebied heeft zijn eigen sfeer, die door de architectuur en door de inrichting van de straten en het groen wordt versterkt. Roomburg is zoveel mogelijk ingepast in het bestaande polderlandschap. De Besjeslaan blijft als weg bestaan en krijgt de functie van groene zone en wandel- en fietsroute. De Annahoeve krijgt een opknapbeurt en dient de eerste jaren als informatiecentrum. In het centrum van Roomburg komt een Brede School. Deze school combineert basisonderwijs met kinderopvang, naschoolse opvang en welzijnswerk.

Leiden roomburg


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Whatsapp Studio
071 - 5235908

×