Valkenburg blijft jaar langer open

Marinevliegkamp Valkenburg blijft een jaar langer open, tot 1 januari 2005. De maritieme groep van Orion-patrouillevliegtuigen blijft eveneens een jaar langer in de lucht. Dat heeft minister Kamp van Defensie woensdag gezegd in de Tweede Kamer. Hij komt daarmee tegemoet aan de uitdrukkelijke wens van een meerderheid in de Kamer.

Kamp zei dat het uitstel met een jaar hem een kostenpost van 13 miljoen euro oplevert. Dat moet hij oplossen door andere, in zijn ogen zeer noodzakelijke investeringen uit te stellen. “Ik heb daar de pest over in”, gaf de minister eerlijk toe. Sluiting van Valkenburg en verkoop van de Orions is voor hem “zeer verantwoord”.

Maar toch zal de bewindsman de komende maanden op aandringen van de Kamer onderzoeken of er mogelijkheden zijn om samen met bijvoorbeeld Duitsland of België nog een internationale groep van Orions in de lucht te houden. Kamp is daar zelf geen voorstander van omdat hij dan de bezuiniging van uiteindelijk 57 miljoen euro per jaar op de Orions niet kan realiseren. Ook zegde hij toe om te kijken naar de mogelijkheden om andere ministeries mee te laten betalen aan de taken die de Orions nu en het komend jaar nog uitvoeren. VVD-Kamerlid Van Baalen had daar in het bijzonder om gevraagd.

Tot slot zegde Kamp de Kamer toe dat hij met harde garanties zal komen voor de kustwachttaken die twee of drie Orions nu nog uitvoeren rond de Antillen en Aruba. De koek voor de Kamer was daarmee echter nog niet op. Kamp toonde zich eveneens bereid in te gaan op het verzoek van de Kamer een onderzoek uit te voeren naar de effectiviteit van fregatten in kustwateren. Een groot deel van de Kamer vroeg zich af of kleinere en snelle korvetten niet efficiënter tegen nieuwe dreigingen langs de kust kunnen worden ingezet.

Het gaat dan om bijvoorbeeld terroristische aanslagen en drugstransporten. Het inruilen van een paar ‘M-fregatten’ voor nieuw te bouwen korvetten, zou bovendien een impuls voor de Nederlandse scheepsbouw kunnen betekenen. Ook de voor de Kamer omstreden aanschaf van Tomahawk-kruisraketten wordt in het onderzoek meegenomen. Maar Kamp liet er geen misverstand over bestaan dat hijzelf een groot voorstander bljft van de aanschaf. Er bestaan volgens hem geen principiële bezwaren in de Kamer tegen kruisraketten. Het zou dan van boekhoudkundig geneuzel blijk geven als de Kamer een hypermodern schip van 500 miljoen euro effectieve wapens ontzegd, liet hij doorschemeren. Verder neemt de minister in zijn onderzoek de VVD-wens mee of het bevoorradingsschip de Zuiderkruis, over ruim tien jaar vervangen kan worden door een combinatie met een helikopterschip. Kamp zal deze ’toekomstvisie’ nog voor de begrotingsbehandeling van 2005 aan de Kamer voorleggen, beloofde hij.

Advertentie

Leiden Vliegkamp Valkenburg


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×