De hele buitenste ring van de Raadzaal zat vorige week vol insprekers. Bijna allemaal waren ze tegen de komst van een industrieterrein in 'hun' polder. (Foto's: Chris de Waard).

Vanavond besluit over Oostvlietpolder

Vorige week behandelde de raadscommissie Ruimte & Groen de inspraakreacties op het plan van het College om in de Oostvlietpolder een industriegebied aan te leggen van 40 hectare. Maar liefst 18 insprekers kwamen hun standpunt nog eens toelichten. Vanavond vindt de besluitvormende behandeling van het plan plaats. Aanstaande dinsdag valt in de gemeenteraadsvergadering het definitieve besluit.

Bij de inspraakreacties waren de ondernemers vertegenwoordigd door de Kamer van Koophandel en de LVI (Leidse Vereniging van Industrie). Die zijn enthousiast over wat zij de ‘laatste kans op uitbreiding van industrieterreinen in Leiden’ noemen. Ook directeur Carpentier van recreatiegebied Vlietland B.V. sprak de commissie toe. Hoewel zijn bedrijf de komst van een industrieterrein in principe toejuicht, pleitte hij voor een andere ontsluitingsweg. In het collegeplan wordt de Hofvlietweg de belangrijkste aanvoerroute voor het nieuwe industrieterrein. Dat zou in de toekomst botsen met een flinke toename van het autoverkeer naar Vlietland. Het recreatiegebied gaat namelijk fors uitbreiden met een golfbaan, vakantiebungalows, appartementen en sport- en adventure-activiteiten.

Bewoners en onwonenden moeten niets van de plannen hebben. De Vereniging Bewoners Vrouwenweg (VBV) kwam zelfs met een uitgebreid alternatief plan. Een plan dat wethouder Hillebrand niet gelezen heeft, zo bleek vandaag uit een interview in het Leidsch Dagblad. Het alternatieve plan heeft de VBV opgesteld, ondanks het feit dat de bewoners eigenlijk helemaal geen bebouwing in de Oostvlietpolder willen. Het plan gaat ondermeer uit van een industriegebied langs de snelweg A4 in plaats van langs de Europaweg. Volgens wethouder Hillebrand kan dat niet, omdat juist dat stukje polder een hogere natuurwaarde heeft. De CDA-fractie ziet wel veel in het alternatieve plan. Zoveel zelfs dat die partij een besluit over de Oostvlietpolder wil uitstellen.

 

Leiden Oostvlietpolder


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×