GSM-parkeren in Leiden

Nog voor de zomer krijgt Leiden een nieuw systeem om betaald te parkeren; GSM-parkeren. Na het debacle met Triffiq, een ander parkeersysteem dat in januari vorig jaar werd ingevoerd en na zes maanden alweer stopte omdat exploitant Mobipower er geen brood meer in zag, gaat Leiden nu vol vertrouwen in zee met het Haagse bedrijf Park-line dat het GSM-parkeersysteem heeft ontwikkeld. Inmiddels is het systeem al in gebruik in steden als Den Haag, Rotterdam, Delft en Haarlem. Met de invoering van het GSM-parkeren maakt de gemeente een begin met een traject waarin contant betalen niet meer mogelijk is. Die omschakeling moet in 2007 een feit zijn.

De abonnees van Park-line krijgen de beschikking over een zogenaamde mobiel-parkeerkaart (transponderkaart) ter grootte van een bankpas die achter de voorruit bevestigd wordt. Zij kunnen bij aanvang van het parkeren een nummer bellen en toetsen een code in die vermeld staat op de parkeerautomaten en bijbehorende borden. Het aan- en afmelden kost 25 cent.

Het GSM-parkeersysteem kost de gemeente Leiden 484 euro per maand aan vaste kosten. daarnaast draagt de gemeente 8,5% van de omzet af aan Park-line. Verkeerswethouder Hessing verwacht dat bedrag terug te verdienen, omdat in andere steden is gebleken dat mensen met het GSM-parkeren hun auto langer laten staan. Parkeerders die gebruik willen maken van het systeem betalen naast het geldende parkeertarief een bedrag van negen euro per jaar voor de transponderkaart. De parkeerkosten die gebruikers maken, worden maandelijks geïnd. Om te voorkomen dat parkeerders zich vergeten af te melden, waardoor de parkeertijd door zou lopen, ontvangen ze elke twee uur een herinnerings-smsje.

Het systeem is in eerste instantie alleen geschikt voor de parkeerplaatsen op straat. Mogelijk kan er later ook in parkeergarages betaald worden via het GSM-systeem.

Leiden triffiq


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×